Image default
LifeStyle

Tehnologia Ecohornet – tehnologia mileniului

Interviul care urmeaza a fost acordat jurnalistului Lucian Iordanescu, reporter permanent al ziarului New York Magazin, interviu pe care aceasta publicatie a dorit, insistent, sa-l obtina de la Iuliean Hornet, inventatorul tehnologiei de ardere prin incinerare a peletilor din gunoie, resturi si deseuri, omul care, la a 22-a editie a premierii “Oamenii Anului 2012”, organizata de publicatia NINE O Clock, a primit titlul de “Omul de afaceri roman al anului 2012” pentru tehnologii inovatoare pentru arderea ecologica si eficienta a biomasei, cu aplicabilitate in dezvoltarea energetica a comunitatilor rurale si urbane pe termen scurt, mediu si lung.

Afirmati ca arderea oricaror deseuri incinerabile utilizand tehnologia inventata de dumneavoastra este de luat in seama pentru ca este o tehnologie ecologica cu un grad de rentabilitate atat tehnic, cat si economic ridicat; nu este doar o picatura intr-un ocean?

Deseurile menajere si cele vegetale pot fi folosite cu eficienta maxima si cu emisii minime de noxe, putand inlocui peste 80% din combustibilii fosili utilizati in producerea energiei termice si electrice a planetei, reducand totodata cu peste 50% cantitatea emisiilor de gaze cu efect de sera, nivelul poluarii in general. Deci, aceasta aparenta picatura este un ocean urias. Se dovedeste ca poluarea ucide mai repede decat reusim noi sa gasim solutii de salvare a mediului in care traim, iar banii castigati in boom-uri economice poluante sunt insuficienti pentru procesul de redresare a mediului.

Cheltuielile pentru reducerea si combaterea efectelor poluarii provoaca pierderi mari in bugetele tuturor statelor. Pe termen scurt, afecteaza bugetele guvernamentale prin cheltuielile pentru repararea efectelor dezastrelor ecologice; servicii de sanatate pentru persoanele afectate, pagube materiale, decontaminari, pierderea fortei de munca, morbiditate si mortalitate prematura.

Pe termen lung, poluarea ne costa mai mult decat putem plati, iar efectele ei sunt devastatoare: afecteaza agricultura si productia de alimente; scade disponibilitatea de apa dulce; creste frecventa evenimentelor meteorologice extreme; provoaca schimbari climatice ireversibile; creste incidenta bolilor si mai ales a celor de cancer, cu precadere la copii si persoane in varsta, determinand, totodata, migratia populatiei din zonele afectate catre alte zone, suprapopularea acestora si, implicit, aparitia unor noi zone poluate.

Cu sau fara masuri, evolutia procesului de poluare este ireversibila, iar ceea ce mai putem face noi, prin masuri drastice si cu foarte multi bani (si nu vom avea niciodata cati ne trebuie), este doar sa diminuam efectele si sa intarziem cu cateva decenii dezastrul final.

Ceea ce afirmati ma sperie; aparent, de ce nu se poate stopa acest fenomen si care sunt cauzele?

Evolutia tehnologica are un rol determinant in ergonomia dezvoltarii si multe sectoare au aplicat masuri drastice de reducere a poluarii odata cu cresterea consumului de combustibili fosili (vezi sectorul auto), dar nepasarea, comoditatea si neglijenta constituie alti factori ce pot fi stopati prin masuri energice si responsabile. Cel mai greu de stapanit este goana dupa profit, o conjunctura perpetua, din generatie in generatie, atat la oamenii de afaceri, cat mai ales la politicieni si la guvernele care ne conduc. Sunt cauze care impiedica oprirea poluarii si, deci, procesul de distrugere a planetei si a dezastrului acesteia pare ireversibil.

  – Cauza nr. 1: 70-75% din totalul emisiilor de gaze cu efect de sera ce sunt produse prin arderea combustibililor fosili, ale caror emisii de CO2 in atmosfera in 2013 se ridicau la peste 22,5 miliarde tone. Daca vom continua sa poluam in acest ritm, iar populatia Terrei va creste, conform prognozelor, cu aproximativ 50% pana in 2050, emisiile de CO2 vor depasi 40 miliarde tone. In aceste conditii, credeti ca vom putea trai in 2050 pe Terra? Vom mai putea respira?

  – Cauza nr. 2: in producerea gazelor cu efect de sera, circa 15% este aportul defrisarii padurilor, inclusiv pentru fabricarea peletilor utilizati la incalzire, iar procentul este in crestere, arderile si incendiile intempestive, inclusiv gazele de esapament, completand acest viitor sumbru al vietii pe Terra.

Putem spune ca producerea energiei cu peleti albi (curati) a devenit poluanta; distrugem flora si fauna planetei; practic, demolam depozitele de CO2 si uzinele de producere a oxigenului, prin defrisarea cu salbaticie a padurilor planetei, pentru a fabrica peleti albi (curati), care mentin in functiune tehnologii de ardere depasite, neperformante. Guvernul roman, prin programul “Casa verde”, a acordat subventii din bani publici care, contrar afirmatiilor enuntate, ce prevedeau evitarea arderii lemnului si imbunatatirea calitatii solului, apei si aerului, au fost utilizate in cu totul alte scopuri. A permis si a incurajat importul de tehnologii vechi, fara a stabili criterii de performanta privind eficienta sistemelor si a masurarii nivelului emisiilor de noxe. Urmarea: astazi, in Romania, se defriseaza paduri ca sa se asigure combustibil din peleti albi, ignorand tehnologia ecoHORNET, cea mai performanta dintre toate.

Considerati ca acest tip de combustibil, biomasa obtinuta din deseurile incinerabile, are viitor?  

Cu siguranta. Chiar si discutand despre peletii albi (curati), se estimeaza o crestere de aproape 10 ori a consumului de biomasa sub forma de peleti pana in 2020; populatia renunta la utilizarea combustibililor fosili din cauza pretului mare si in continua crestere, iar cei care se gandesc la viitorul planetei sunt putini. Daca nu reusim sa implementam tehnologiile noi de ardere a biomasei din toate deseurile incinerabile, vom taia de 10 ori mai mult din suprafata impadurita a planetei pentru a alimenta tehnologii de ardere invechite, neperformante. Deci, producerea energiei termice si electrice din peleti albi (curati) devine poluanta din moment ce pentru fabricarea lor sunt sacrificate paduri.

Ce credeti ca ar trebui facut?

Ar trebui luate masuri urgente la nivel global, fara menajarea intereselor private sau de grup si fara intarzierea aplicarii tehnologiilor exclusiv nepoluante. Ma refer la elaborarea si aplicarea unor strategii de reducere a poluarii in ritm accelerat, la reducerea pana la eliminare a utilizarii combustibililor fosili, incluzand aici si “Gazele de sist – o noua catastrofa ecologica provocata de extractie, de urmarile lasate de aceste procedee utilizate, dar si de utilizarea propriu-zisa, care nu fac decat sa aduca “firimituri” la bugetul de stat, cu un cost mai mare al energiei produse in acest mod, un popor mai sarac si fara locuri de munca.

Repet, singurele solutii eficiente, atat tehnologic, cat si economic, le reprezinta regenerarea spatiului natural si extinderea lui, evitarea poluarii solului, apei si aerului prin peletizarea imediata a deseurilor industriale si casnice in granule curate, nontoxice, nealterabile, si valorificarea cu prioritate a energiilor regenerabile.

Va redau un citat pe care l-am gasit pe internet, intr-o lucrare referitoare la protectia mediului, pe care l-am savurat si care ar trebui aplicat de ieri: “E timpul sa fim ECO, sa gandim de doua ori inainte de a face ceva, si cand o facem, sa fie Ecologic, Economic si sa aiba Ecou si asupra celorlalti! Putem incepe chiar acum… Sa ne obligam la o viata Economica, sa avem o conduita Ecologica, pentru a ne ajuta pe noi insine sa supravietuim in confruntarea pe viata si pe moarte pe care o ducem… tot cu noi!”.

Cum credeti ca veti reusi sa impuneti tehnologia ecoHornet si n Romania prin aplicarea acesteia de catre guvernanti?

Tehnologia de ardere ecoHORNET este cunoscuta si utilizata atat pe piata interna, cat si pe cea externa, pentru ca reprezinta o inventie aplicata deja de mai multe state, iar performantele ei sunt apreciate, sunt vizibile, comparativ cu celelalte clasice, depasite moral si fizic, sunt cuantificabile. Eu nu propun o tehnologie in fasa sau un proiect pe hartie, ci una care deja si-a demonstrat eficacitatea de necontestat. Aceasta tehnologie impune implementarea in strategii de dezvoltare a industriei verzi la nivel national, judetean, orasenesc, comunal, al asociatiilor, sau unifamiliale, fiind la latitudinea celor care conduc aceste organizatii administrative sau private sa-i inteleaga eficienta si randamentul. Pentru toti, am creat trei produse de exceptie cu care se acopera in totalitate necesarul de incalzire si apa calda. Tehnologia ecoHORNET se bazeaza tocmai pe arderea de inalta performanta si cu emisii minime de noxe, a peletilor fabricati din “tot ce arde”, adica din: gunoaie, resturi si deseuri ve-getale, agricole, forestiere, silvice, agrozootehnice, selectie de deseuri menajere, plante energetice, tocatura lemnoasa, in special a lemnului degradat si uscat din padurile si terenurile necultivate, chiar si pe cele cu un continut mare de siliciu, rumegus de lemn sau in amestec etc., punand astfel capat suprematiei peletilor fabricati din rumegus de lemn curat, decojit, fara impuritati, praf, siliciu, care ne pun si mai mult in pericol existenta. Neputinta arderii deseurilor cu tehnologiile clasice si invechite a starnit mai multe minti care-Si urmaresc doar propriile interese Și care au creat pentru aceste tehnologii uzate moral Și tehnic norme de fabricare a peletilor, cand era mai simplu sa creeze norme prin care sa se impuna limite minime de eficienta Și maxime de emisii de noxe in atmosfera.

Deci care este oferta inventatorului Iuliean Hornet?

Rezumand, eu propun o noua abordare in dezvoltarea unui proiect energetic la nivelul zonelor rurale si urbane prin conversia biomasei compactata si granulata sub forma de peleti, granule curate, fara miros, nontoxice, nealterabile, in cea mai ieftina si curata energie termica si electrica, utilizand astfel echipamente de inalta performanta, patentate sub marca ecoHORNET si fabricate in Romania de S.C. Ecohornet S.R.L

Afirmati ca aceste deseuri vor constitui “Combustibilul Viitorului”?

Pana la descoperirea altor forme de energie produse prin tehnologii cu totul diferite de cele cunoscute astazi, arderea prin incinerare la peste 1250 grade C a peletilor din biomasa, cu cel mai scazut nivel al emisiilor poluante, face din acest combustibil o solutie incontestabila a viitorului energetic al planetei, alaturi de energia sezoniera produsa de soare, apa si vant. Folosirea biomasei prin conpactarea in peleti are ca efect depoluarea imediata a solului, aerului si apei. Producerea energiei termice si electrice din biomasa si folosirea la scara larga in toate sectoarele asigura in mare masura independenta energetica a tarilor. 

Eu am conceput echipamentele ecoHORNET pentru: 

  conversia biomasei in combustibili eficienti, economici si ecologici; 

  arderea peletilor in mod ecologic, cu performante si eficienta maxime;

  dezvoltarea industriei verzi, se creeaza milioane de locuri de munca in sectoare economice ca: industrie, agricultura, transporturi, servicii (in Romania, se pot asigura usor
1.000.000 de locuri de munca);

  asigurarea independentei energetice la nivelul familiei, administratiilor locale si la nivel national; 

  salvarea suprafetelor impadurite de la defrisari;

  depoluarea solului, a apei si aerului prin conversia imediata a deseurilor in combustibili regenerabili si apoi in energie.

Ce aruncam noi zilnic la gunoi este energie risipita?

Exact! Gunoiul neutilizat este energie risipita, ba, mai mult, chiar le platim celor care vin sa-l colecteze. Eu va sfatuiesc sa nu dati foc la deseuri, sa nu dati bani sa scapati de ele, fiindca doua kilograme de peleti din gunoi sunt echivalentul unui mc de gaz.

Trebuie sa sadim cat mai multi pomi, fara a mai taia padurea, care asigura viata pe planeta. Energia necesara pentru producerea caldurii si a apei calde se poate produce zilnic in fiecare gospodarie, fiind ieftina si ecologica. Fiecare dintre noi produce aproximativ 2 tone de gunoi pe an si consuma pentru incalzire si apa calda mai putin de 800 kg, adica 2,5 Gcal pe an. Aceste gunoaie, resturi si deseuri, care, astazi, zac mai peste tot si sufoca prin poluare mediul inconjurator, constituie un combustibil ideal pentru arzatoarele incineratoare ecoHORNET, si aceasta datorita tehnologiei de inalta performanta la ardere: 

Performantele arderii publicate de dumneavoastra par a fi din poveste: randamentul intre 94-97% emisii de particule sub
7,4 mg/Nmc, emisii COV sub 10 mg/Nmc, emisii CO sub 100 mg/mc. Este corect?

Performantele sunt certificate in urma a trei omalogari succesive, iar ceea ce am publicat este insusi raportul de omolo-gare in original, cu rezultatele obtinute pentru toate probele la care au fost testate sistemele ecoHORNET cu peleti. Eu am creat aceasta tehnologie de ardere a deseurilor cu performante superioare pentru a contracara utilizarea combustibililor fosili poluanti si scumpi, dar si a sistemelor ce folosesc doar peleti din rumegus de lemn curat si de a sprijini: 

  producatorii agricoli; 

  procesatorii de lemn; 

  crescatorii de animale si pasari (cresterea acestora fara combustibili fosili); 

  cultivatorii de plante energetice; 

  procesatorii de reziduuri si deseuri menajere; 

  administratiile locale, regionale si statale;

  gospodariile familiale.

Toti acestia isi pot valorifica cu mare
rentabilitate gunoaiele, resturile si deseurile, cu o investitie minima.

Ati aplicat tehnologia de ardere la trei produse. Era necesara aceasta diversificare?  

Implementarea tehnologiei de ardere cu functionare pe peleti fabricati din “tot ce arde” pentru mai multe produse si la puteri diferite era obligatorie, pentru a permite inlocuirea in totalitate a sistemelor cu functionare pe combustibili fosili.

Astfel, am reusit sa produc: 

 centrale termice cu peleti de 20-350 kw, cu extindere pana la un 1 MW; 

 arzatoare cu peleti de tip injector, de 20-500 kw, cu extindere pana la un 1 MW;

  arzatoare cu peleti de tip injector, cu tuburi radiante 20-60 kw. 

 Toate acestea sunt certificate: CE, ISCIR-CERT, IQ NET, ISO 9001; 2000.

Se poate renunta la combustibilii fosili definitiv?

Definitiv si in toate sectoarele unde este necesar sa se produca agent termic pentru incalzire si prepararea de ACC, gaz de ardere (incineratoare, uscatoare de cereale, cuptoare de paine, prin radiatie etc.), energie electrica, dar veti constata singuri explicandu-va rolul fiecaruia dintre cele trei produse:

 1) Centralele termice ecoHORNET 20-350 kw pana la 1 MW, si cu puteri mai mari, avand montajul in cascada, acopera in totalitate necesarul de caldura si apa calda pentru sectorul civil si industrial. Acestea pot fi utilizate la: blocuri de locuinte, locuinte individuale, birouri, scoli, spitale, hoteluri, cladiri administrative, hale, sere, crescatorii de pasari si purcei, sali de sport, piscine, terenuri de fotbal sau in orice fel de incinta care impune asigurarea unui regim termic adecvat si folosirea apei calde. 

2) Arzatoarele cu peleti cu tuburi radiante ecoHORNET 20-60 kw sunt o premiera mondiala, iar aplicatia a fost posibila datorita nivelului scazut de emisii de particule si arderii uscate si curate, fara fum in gazele de ardere. Sunt cea mai eficienta solutie de incalzire a spatiilor cu inaltime mare. 

Cu un randament de 99%, ele incalzesc simultan, prin radiatie, cu aer cald, apa calda de consum, toate  spatiile cu inaltime mai mare de 4,5 m: hale industriale, biserici, sali de sport, centre expozitionale,  hangare etc.

  3)  Injectorul pe peleti ecoHORNET reprezinta o noua premiera mondiala!

Puterea de 20-500 kw inlocuieste injectoarele pe gaze, motorina, ulei, pacura, CLU, GPL etc., care sunt utilizate astazi la: centrale termice, generatoare de aer cald, generatoare de abur, cuptoare de paine, uscatoare de cereale, productia de energie electrica prin aplicarea la cazane de abur cu turbine, motoare Stirling etc.

Am retinut avantajul major al sistemelor dumneavoastra privind protectia mediului, cu o paleta larga de utilizare,
dar, economic, utilizatorul are vreun beneficiu?

Beneficiarii aplicarii tehnologiei ecoHORNET suntem noi toti. Cu aceasta tehnologie, se obtine cel mai mic cost pentru producerea energiei termice si electrice, materia prima avand un pret derizoriu sau fiind oferita de natura gratuit.

Costul  gigacaloriei obtinuta cu tehnologia ecoHORNET este cuprinsa intre 60-120 lei:  

       de 1-2 ori mai mic decat cel obtinut cu gaz natural, raportat la preturile din 2013;  

       de 3-4 ori mai mic decat cel obtinut de sistemele centralizate, CET-uri; 

       de 2-3 ori mai mic decat cel obtinut cu propan, GPL si CLU; 

       de 4-5 ori mai mic decat cel obtinut cu curent electric si motorina.

Putem vorbi de o extensie a avantajelor tehnologiei ecoHORNET incepand cu cele de mediu si terminand cu cele financiare, dar si sociale, astfel:

       Minimalizarea emisiilor poluante rezultate din procesul de ardere;    

       Renuntarea la utilizarea padurilor pentru incalzire si fabricarea peletilor albi; 

   Independenta energetica a localitatilor, regiunilor, fiecare putand produce combustibilul de care are nevoie; 

    Cresterea gradului de ocupare a fortei de munca prin cooptare in procesul de colectare a deseurilor, producere, distributia peletilor, producerea de instalatii pentru fabricarea peletilor, a sistemelor de producere a energiei termice si electrice, a industriei conexe de boilere, acumulatoare de caldura (puffere), vase de expansiune, transportul si service-ul acestora, instalarea sistemelor de incalzire, mentenanta etc. Arderea a 100 de tone de peleti creeaza minimum patru locuri de munca. 

      Elimina total combustibilii fosili, poluanti si scumpi, producand energie termica si electrica cu ajutorul energiei regenerabile, adica cu biomasa.

Ce costuri ar genera aplicarea in Romania a unei strategii energetice verzi?  

Metodele de aplicare sunt multiple; incurajarea producatorilor romani cu programe de finantare de tipul Minimis, prin care se incearca crearea a 4000 de locuri de munca temporare… cu o investitie de 100.000.000 euro (pentru a se acoperi cele 1.000.000 de locuri de munca pe care le propun eu, cu o investitie de 3.000.000.000 euro, Guvernul ar trebui sa ridice suma la 25.000.000.000 euro, iar acele locuri de munca raman tot nesigure); acordarea de subventii pentru implementarea programului energiei verzi, cu exclusivitate pentru produsele fabricate in Romania etc. Eu propun Guvernului cel mai simplu si sigur mod de a realiza aceasta strategie, si anume initierea de catre Ministerul Marilor Proiecte a primului program aplicat pentru Romania, cu scopul de a crea un milion de locuri de munca si de a anula pentru totdeauna subventionarea gigacaloriei. Acest program se poate derula cu circa 3 miliarde de euro investite de Guvernul Romaniei o singura data pentru a incalzi Romania, prin crearea a 600.000 de locuri de munca permanente si sigure doar in acest sector. Suma este aproximativ egala cu cea platita anual de Romania pentru importul de gaze naturale necesare pentru incalzire. Cu gandul la „combinatii” si afaceri de azi pe maine, guvernantii nostri nu vad sau nu doresc sa vada sursa inepuizabila de energie a Romaniei: aurul Romaniei de la suprafata, ce poate fi usor transformat in peleti si apoi in energie termica, inclusiv electrica. Prin utilizarea tehnologiei de ardere a sistemelor „ecoHORNET”, din circa 100.000.000 tone masa vegetala uscata, resturi, reziduuri, gunoaie si deseuri, cantitate de care dispune Romania anual, rezulta aproximativ 300.000.000 gigacalorii. 

Doar 15% din intreaga cantitate, adica 15.000.000 tonede peleti, inseamna 45.000.000 gigacalorii,  suficiente pentru incalzirea intregii Romanii. Sunt cifre ce nu pot fi contestate. Acestei cantitati i se adauga inca 10.000.000 tone de peleti/an (10% din cantitatea de biomasa), adica 30.000.000 gicalorii care vor fi utilizate in agricultura si industrie si care furnizeaza inca cel putin 400.000 locuri de munca.

Cum vedeti realizarea acestei industrii verzi in Romania? Va rog sa faceti referire doar la sectorul de incalzire!

Guvernul Romaniei, „dezvoltator de mari proiecte”, poate sa reindustrializeze eficient potentialul economic al acestei tari, sa-si aduca acasa profesionistii, sa repuna in miscare intreaga economie romaneasca, industria, agricultura, transportul si serviciile. 

Metalurgia si industria prelucratoare romaneasca (ce a mai ramas din ea) vor trebui sa se puna in miscare si sa fabrice:

1. 1.025 de utilaje de fabricat peleti (25 de utilaje/judet), cu o capacitate medie de 2,5 tone/h, compuse din: prese, tocatoare, mori, uscatoare, umidificatoare si anexe. Cu acestea se vor produce 15 milioane tone de peleti/an (365.000 tone/judet), care prin ardere dezvolta peste 45.000.000 Gcal (1.100.000 Gcal/judet). Costul unui astfel de utilaj de cea mai buna calitate este de circa 100.000 euro x 1025 buc. = 102.500.000 euro.

2. 86.100 de unitati de producere a energiei termice cu peleti (2.100 pentru fiecare judet), formate din centrale termice, injectoare si arzatoare cu tuburi radiante, pentru o putere instalata de 20.000 Mw/ora. Instalarea unui Megawatt costa aproximativ 145.000 euro. Astfel, 20.000 Mw (488 Mw/judet) x 145.000 euro = 2.900.000.000 euro (70.732.000 euro/judet).    

Cu o investitie de 3.002.000.000 euro (2.900.000.000 euro + 102.000.000 euro), Romania devine  independenta energetic si curata, reduce poluarea solului, a apelor, lacurilor, raurilor si a panzei freatice prin colectarea a cel putin 25.000.000 tone/an de resturi, gunoaie si deseuri care, astazi, ne sufoca. Se reduc de mai multe ori (sub pragul normelor europene) emisiile de noxe poluante, cu efect de sera. Beneficiile Romaniei, respectiv ale poporului roman, ce vor urma acestei investitii pot fi temeinic calculate in bani, in locuri de munca (circa 1.000.000 in prima etapa), in sanatate, cu largi perspective benefice pentru viitorul acestor meleaguri. Cu ce ne indentificam astazi? Dar maine (2014), dupa ce vom vinde si pamantul si vom deveni slugi in propria noastra tara? Spre ce zari vom apuca noi si copiii nostri, daca nu ne putem asigura traiul aici, la noi? Are cineva indrazneala sa prognozeze?

Stimati guvernanti, in plus, va ofer o ocazie unica de a ramane in istorie: sa aplicati impozit pe gunoi, si nu oricum, ci impozit pe gunoiul valorificat in energie si in produse de calitate, la cel mai inalt nivel tehnologic, „made in Romania”! Nu ratati aceasta unica ocazie, fiindca alte tari sunt gata si au inceput in ritm sustinut trecerea la un nou concept de producere a energiei pe baza tehnologiilor ecoHORNET, iar multe dintre acestea nu au potentialul materiilor prime pe care-l are Romania. Pentru aceste ezitari, veti fi judecati cu asprime si nu peste mult timp. Iar acest proces a inceput deja. 

Tehnologia ecoHORNET poate fi numita TEHNOLOGIA MILENIULUI lll?

Eu asa cred, deoarece, cu sprijinul tehnologiei de ardere ecoHORNET, biomasa a devenit o sursa de energie: eficienta si inepuizabila, economica si independenta, ecologica si inteligenta, scutind de griji generatiile viitoare, cand va fi foarte important cat poluam si va fi foarte costisitor sa poluam.

 

Jurnalist: Lucian Iordanescu

 

Articole similare

Primul sistem online de monitorizare a segregarii scolare a fost lansat de CADO si CeRe

casamea.ro

Viitorul construcțiilor și tendințe în amenajări la Construct-Ambient Expo 2019

casamea.ro

Guilin sau paradisul Chinei

Elena Virlan

Lasă un comentariu