Image default
Calatorii LifeStyle

Țara în care bicicliștii au propriul hotel

Orașul norvegian cel mai prietenos cu bicicliștii tocmai a devenit și mai atractiv pentru împătimiții pedalatului.

Noul hotel pentru biciclete din orașul Lillestrøm (situat în apropiere de Oslo), denumit “sykkel hotell”, este amplasat în apropierea gării și oferă spațiu suficient pentru parcarea bicicletelor, când proprietarii nu au nevoie de ele. Proiectul a fost dezvoltat de Căile Ferate Norvegiene pe spațiu public, pe suprafața de 465 metri pătrați, oferindu-le bicicletelor protecție față de intemperii. 

Scopul proiectului este acela de a face transportul pe bicicletă mai facil pentru cei care fac naveta în și din oraș, iar astfel de hoteluri pentru biciclete apar tot mai des în apropierea gărilor în Norvegia, țară recunoscută pentru deschiderea față de fenomenul ciclismului.

Construit în 2016 și inaugurat în urmă cu doar o lună, hotelul pentru biciclete din Lillestrøm are toate șansele să se bucure de succes, țiinând cont de faptul că este amplasat în cel mai prietenos oraș norvegian pentru bicicliști. Proiectul a fost realizat de Various Architects AS în colaborare cu ROM Eiendom AS și cu Căile Ferate Norvegiene. Pe lângă un spațiu de depozitare a bicicletelor sigur și cu preț rezonabil, nobișnuitul hotel dispune de acoperiș verde cu o rampă înclinată, scări și băncuțe, oferind totodată o priveliște spectaculoasă asupra orașului. Mai mult, acoperișul oferă acces direct la piața principală a gării. 

Designul hotelului e relatiiv simplu. Practic vorbim despre o cutie din sticlă, cu un acoperiș neconvențional din lemn, fixat pe cele patru ziduri. Pereții transparenți permit accesul luminii naturale în încăpere pe timpul zilei, iar faptul că între ei există mici fante facilitează ventilația hotelului fără a fi nevoie de instalarea unor sisteme de ventilație complexe și costisitoare. 

Vegetația de pe acoperiș absoarbe apa de ploaie și funcționează ca izolant termic, ajutând astfel la reglarea temperaturii interioare în zilele cu căldură extremă sau cu temperaturi foarte scăzute. Consumul energetic e scăzut, pe fondul iluminării naturale și al sistemului de ventilație inedit, astfel că singurul moment în care clădirea consumă energie electrică este noaptea, pentru iluminare. În timpul nopții, hotelul ”se aprinde” din interior, strălucind asemenea unui cufăr cu bijuterii. Ingenios, nu-i așa?

Pentru mai multe imagini accesează galeria foto.

Surse foto: http://inhabitat.com

Articole similare

Bucuria de a avea mai multe animale de companie

Happy Feet Clinic

„Reteta preferata”: mostenita din batrani

casamea.ro

Interviu cu designerul Wanda Dinu

Elena Turcu

Lasă un comentariu