Image default
LifeStyle

Subventii de 3.000 – 8.000 lei prin Casa Verde

Ajutorul este cuprins intre 3.000 – 8.000 lei, in functie de sursa de energie folosita:

peleti, rumegus, panourilor solare sau centrale pe baza de pompe de caldura, conform afirmatiilor domnului Ministru Lazlo Borbely, al Ministerului Mediului si Padurilor.

Domnule Ministru, sunt din ce in ce mai mari facturile la gaze naturale, carbune sau motorina. Si nu se anunta perspective bune, aceste surse energetice fiind considerate epuizabile.

Ce pericol exista si ce putem face?

– Exista acest pericol. In Romania, in ultimii 20 de ani nu am reusit sa explicam cetatenilor cat de important este sa utilizeze alte surse de energie. Daca mergem in Austria, la schi, vedem ca nu exista gaze naturale, deoarece practic toata lumea se incalzeste cu rumegus, peleti sau cu lemne.

Statul are obligatia sa sprijine folosirea acestor surse regenerabile, care exista si care pot fi de durata. Din acest motiv, pornim programul Casa Verde, care a fost gata la sfarsitul lui 2008, in 2009 a fost stopat si acum am reluat procedura. Sper ca va fi un program de succes in aceasta perioada de recesiune economica, pentru ca ajuta cetateanul sa se incalzeasca mai ieftin, nemaivorbind de faptul ca folosirea acestor surse este ecologica si reduce emisiile de carbon.

Ce aduce nou forma actuala a programului Casa Verde, cat se aloca de la stat si care este procedura de obtinere a subventiei?

– E mult mai simpla. Cetateanul nu are altceva de facut decat sa mearga la sediul judetean al Asociatiei de Protectia Mediului cu copii dupa cartea de identitate, dupa actul de proprietate al casei si sa demonstreze ca nu are datorii la stat. Dosarul va fi trimis la Fondul de Mediu cu un numar de cont unde viram banii. Intre timp, cetateanul alege firma pe care si-o doreste, face investitia – care poate fi o centrala pe peleti, rumegus, pe panouri solare sau cu pompe de caldura – si primeste subventia, dupa terminarea investitiei, prin agentia judeteana de Mediu, cand preda copii dupa factura, nota de receptie si certificatul de garantie, oferite de constructor.

Apoi noi viram banii care sunt suma fixa in valoare de 3.000 lei pentru centrale pe peleti si rumegus; de 6.000 lei pentru sisteme cu panouri solare si de 8.000 lei pentru centrale pe baza de pompe de caldura. Vom face si controale ca sa vedem daca s-au facut aceste investitii. Dar credem ca nu vor exista probleme, cetatenii vor fi interesati sa beneficieze de ele.

Ei pot sa cumpere sisteme si mai sofisticate, dar aceasta suma fixa ramane ca subventie pentru fiecare tip enumerat anterior.

Se finanteaza doar proiecte mici pentru case individuale sau/si proiecte mari, cartiere sau localitati mici, pentru incurajarea folosirii energiilor renegerabile?

– Avem alte doua programe: unul pentru fabrici, centrale mari la care avem acum primul anunt pentru o sesiune de depunere de proiecte bazate pe energie regenerabila pana pe 15 iulie, iar altul pentru autoritatile locale, de fapt pentru unitatile lor subordonate – spitale, asociatii de proprietari, scoli, la care suntem la o doua sesiune de depunere de proiecte.

La primul program, pentru companii, subventia este de maximum 50%, dar nu mai mult de 2,5 milioane de euro (aici este vorba de sume mari, pentru ca sunt proiecte mari), iar in ceea ce priveste programul cu autoritatile locale subventia este de 80%.

Dumneavoastra, personal, va ganditi sa va instalati acasa un sistem de incalzire de tip nou, ecologic? Daca da, de care?

– Da! Ma gandesc, dar nu o sa ma inscriu in acest program, ca sa nu fie o interpretare. Voi alege o centrala pe panouri solare.

 

Ce documente trebuie sa contina dosarul depus la ATM:

– Copie de pe cartea de identitate
– Copie de pe documentele care atesta proprietatea casei, extras CF
– In cazul locuintelor aflate in constructie, copie de pe autorizatia de construire
– Adeverinta care sa ateste ca nu au datorii la bugetul de stat sau la bugetul local (de la Fisc).

Dosarele vor fi inregistrate in ordinea depunerii.

Articole similare

O iubire “usor pikanta” la Goldart

comunicat de presa

Ce faceti in weekend? Recomandari pentru toate buzunarele si gusturile

RL online

HORMANN SI HUSQVARNA la EXPO CASA MEA, editia 2013

RL online

Lasă un comentariu