Image default
Amenajari case Amenajari Interioare

Stil frantuzesc intr-o casa romaneasca

Construita in 1920, achizitionata in 2011 si consolidata in 2012, casa din imagini reprezinta visul materializat al unui cuplu din Bucuresti: un camin fermecator, cald si primitor, care te introduce in atmosfera boema a locuintelor frantuzesti din secolul trecut.

Situata intr-un cartier central din Bucuresti, locuinta a intrat in posesia actualilor proprietari in 2011. Acestia − o familie tanara, cu copii − au visat sa traiasca intr-o casa spatioasa si care sa ii reprezinte deopotriva. Au cautat mult timp, si asta pentru ca ceea ce gaseau nu era pe placul lor. Eforturile le-au fost insa rasplatite in momentul in care au descoperit aceasta casa, pe care au indragit-o imediat. Fiind construita in 1920, necesita o reconditionare completa. Tinerii soti si-au dorit sa pastreze stilul arhitectural original − eclectic academic −, precum si decorul interior in stil frantuzesc.

Imobilul se compune din parter si etaj, acesta din urma fiind inca neamenajat. Parterul este compartimentat astfel: hol, salon (cu rol de dining), living, bucatarie, dormitor, baie de serviciu si sera (o zona de relaxare care permite o vedere ampla a exteriorului).

Pentru ca amenajarea sa fie coerenta si armonioasa, proprietarii au apelat la serviciile designerilor Claudia Oprea si Ana Vasile de la ZIG ZAG Workshop, care s-au ocupat de proiect in detaliu pana la final. O actiune complexa, care s-a realizat pe tot parcursul anului 2012, a fost reconditionarea finisajelor si a tamplariei. Claudia si Ana au incercat sa intervina cat mai putin la nivelul finisajelor si compartimentarii, pentru a pastra specificul imobilului. Singura interventie majora a avut loc la sera, unde unul dintre pereti a fost demolat partial pentru marirea ferestrelor.

Elemente vechi, look nou

Reconditionarea parchetului si a tamplariei a reprezentat o actiune minutioasa, care s-a desfasurat pe tot parcursul lui 2012. De exemplu, parchetul a fost scos si refacut bucata cu bucata. Tamplaria interioara a fost supusa unui proces de reconditionare, iar cea exterioara a fost refacuta dupa modelul original. La fel s-a procedat si cu stucaturile. Pentru a conserva stilul ambiental al vremii, designerii au pastrat toate suprafetele finisate cu mozaic (hol, baie, bucatarie, salon etc.), iar pe cele cu mozaic lipsa (din baia de serviciu) le-au placat cu bucati luate din alte zone.

Atmosfera calda este data in parte de materialele naturale, care se regasesc la finisaje si mobilier. De exemplu, parchetul este realizat din lemn masiv de stejar, iar usile sunt facute din lemn de brad. Tot din lemn este executat si mobilierul: o parte pe comanda, o parte achizitionat fie din magazine de antichitati (masuta din living), fie din strainatate (de pilda, scaunele sunt aduse din Belgia si Franta). In ceea ce priveste mobilierul de bucatarie, acesta are fronturile din lemn masiv si structura din panel. Blatul insulei este din lemn de stejar, iar cel din zona de lucru, din granit. Un corespondent al acestuia il reprezinta pardoseala tot din piatra (travertin, de aceasta data).

 „Am acordat foarte multa atentie detaliilor. Am ales culorile in functie de preferintele proprietarilor, dar am urmarit sa existe corespondente cromatice in incaperi. De exemplu, galbenul, prezent in living, se regaseste si in alte incaperi. La fel si albastrul. Apoi, am cautat ca elementele care compun decorul sa se armonizeze intre ele si sa poarte amprenta aceluiasi stil. De pilda, am ales calorifere din fonta, pe care ulterior le-am vopsit, si am cumparat obiectele sanitare in ton cu stilul casei. La fel de multa atentie am acordat corpurilor de iluminat si chiar obiectelor mici, asa cum sunt prizele si intrerupatoarele, care au un look vintage”, ne-a povestit Claudia. „Totusi, nu am fi avut rezultatele dorite fara o echipa de muncitori de incredere, care s-a format in 6 ani pe parcursul a mai multor proiecte si cu care avem o stransa colaborare. Meseriasi foarte priceputi se gasesc greu, iar in acest proiect actiunea de consolidare a fost extrem de importanta.”, a adaugat Claudia.

Designerii au umarit sa recreeze atmosfera de altadata si sa redea in amenajare stilul clasic frantuzesc, fara a aluneca spre opulenta si dramatism. Incaperile, desi detin suprafete mari, sunt calde, primitoare si cochete.

Elementele de decor sunt foarte bine puse in valoare datorita fundalului in culori pastelate. Accentele cromatice sunt prezente doar in zonele de interes.

Perdelele sau draperiile mari, din matase, in culori solare, dar contrastante, precum cele din imagine (de la Eclaude), au un aport decorativ surprinzator, innobiland decorul.

Finisajele cu aspect antichizat si elementele decorative cu aer vintage recompun atmosfera caselor de acum un secol.

Material realizat cu sprijinul designerilor Ana Vasile si Claudia Oprea.

Claudia Oprea: 0744-431.294

Ana Vasile: 0724-808.234

E-mail: [email protected]

Web: zigzagworkshop.ro

 

Articole similare

Pastreaza traditiile, reinventeaza decorul!

Laura Ilica

Supliment ADMITERE AUGUST

RL online

Casa moderna in mijlocul naturii

Elena Virlan

Lasă un comentariu