Image default
Echipamente si materiale de constructii Solutii Constructive

Stiai ca … poti sa-ti faci casa din saci de nisip?

Suntem in permanenta in cautare de solutii pentru a face casele din ce in ce mai repede si cat mai ieftin. Zidurile din saci de nisip sunt noua revelatie a acestui tip de arhitectura, iar rezultate sunt cel putin surprinzatoare.

Tehnica utilizarii sacilor de nisip pentru constructii nu este nici pe de parte noua, ea reprezentand o strategie de baza utilizata de armata pentru a face fata fenomenelor naturale distructive. Cu ajutorul sacilor din nisip, militarii realizau bariere pentru controlul inundatiilor, alunecarilor de teren sau pentru protectie.

Constructie rapida

Datorita masivitatii – da, astfel de ziduri nu sunt tocmai ce am numi noi subtiri – constructiile din saci de nisip pot rezista cu brio la cutremure si inundatii. Aceste aspecte le fac potrivite mai ales pentru mediul rural, unde astfel de calamitati sunt destul de frecvente.

Metoda de constructie este foarte simpla, se pun saciii unii peste altii si se imbina precum caramizile. Gandeste-le la acestea ca la niste caramizi mai mari. Intre saci nu exista mortar, ei fiind sustinuti pe pozitie de propria greutate. Daca, insa, iti doresti o structura mai rezistenta, poti pune intre fiecare rand unul sau doua trasee de sarma ghimpata. Sarma ghimpata are doua roluri importate: ghimpii fixeaza sacii intre ei, iar metalul sarmei preia fortele de intindere (in cazul unui cutremur de exemplu), la fel cum face armatura in structurile de beton. Dupa fiecare rand, sacii trebuie compactati cu maiul sau cu picioarele.

Sacii in care este introdus nisipul pot fi de multe feluri, inclusiv din panza naturala. Din pacate, insa, cei din panza sunt mai sensibili la umiditate, ducand pana la descompunerea lor. O varianta optima este utilizarea sacilor din polipropilena care rezista la umezeala, insa se descompun sub actiunea razelor ultraviolete. Din fericire, se poate remedia acest neajuns prin protejarea zidurilor din saci de nisip cu un strat de lut, care actioneaza atat ca liant, dar si ca paravan solar, prevenind descompunerea polipropilenei. In cazul in care acest lucru se intampla, totusi, trebuie retinut ca produsii de descompunere, desi nu sunt naturali, nu afecteaza organismul uman.

Expresie arhitecturala unica

Partea cea mai interesanta la constructiile din saci de nisip este diversitatea formelor arhitecturale si posibilitatea de a realiza structuri organice. Desi sunt masivi, datorita continutului de nisip, sacii pot fi usor maleabili, astfel, o casa din saci de nisip, finisata, poate fi confundata cu o casa de lut sau una construita direct in stanca, asa cum sunt spectaculoasele locuinte din Santorini.

Din punct de vedere al costurilor, ponderea cea mai mare a pretului va fi investita in manopera, pretul platit pe materiale putand fi, in unele cazuri, aproape zero. De asemenea, daca nu vrei o locuinta cu aspect organic, rotunjit, ci una care sa se apropie cat mai tare de o imagine „normala”, va trebui sa investesti si intr-un acoperis de lemn.

Cel mai mare dezavantaj al acestor case este, bineinteles, durabilitatea. Variatiile de umiditate pot cauza deplasarea solului argilos, prin expandare. De aceea, nu am recomanda acest tip de constructie pentru rezidenta permanenta. Cu toate acestea, daca ai un teren la tara si iti doresti o casa foarte ieftina de vacanta unde sa te retragi cu cei dragi, credem ca sacii de nisip o solutie aproape perfecta!

Sursa foto: www.themudhome.com

Sursa foto: www.pinterest.com

Articole similare

Ce este termobetonul?

Constantin Stefan

Proiect de casă de vacanţă: P + M, 54 de mp

Elena Virlan

Analiza imobiliara Zona Unirii

Costel Popa

Lasă un comentariu