Image default
Legislatie Solutii Constructive

Spania reduce TVA la constructia de locuinte, de la 8% la 4%

Masura se aplica nu doar pentru apartamentele care vor fi construite de acum incolo, ci si pentru cele aflate pe stoc.

In Spania, statisticile arata ca stocul actual de locuinte noi nevandute este de 687.523, in scadere doar cu 0,01% fata de nivelul anului trecut, potrivit datelor de la Institutul National de Dezvoltare din aceasta tara.

Ca se epuizeze acest stoc ar trebui ca spaniolii sa cumpere numai locuinte noi si nici acest lucru nu ar fi suficient. In aceasta tara, in 2010 s-au tranzactionat in total 491.061 locuinte si noi si vechi, in conditiile in care in 2006 -cand s-a inregistrat un varf – numarul tranzactiilor a fost de circa 950.000, potrivit datelor Ministerului Locuintelor din Spania, citat de Global Property.

 „Aceasta masura temporara speram sa genereze activitate pe piata imobiliara, care sa aduca venituri la buget“, a declarat vicepremierul spaniol Elena Salgado.  Conform declaratiilor acesteia, Guvernul spera astfel sa puna din nou banii in miscare, acum o mare parte fiind blocati in constructii nelocuite, in ciuda faptului ca in unele orase spaniole exista persoane care au nevoie de locuinte.

Scaderea TVA-ului in Spania de la 8% la 4% se va face de la inceputul lunii septembrie si se va aplica pana la sfarsitul lui 2011. Masura vine doar la un an de cand aceasta taxa a fost marita in Spania, de la 7% la 8%, noua decizie a Guvernului demonstrand ineficienta cresterii ei.

In Romania, la constructia de locuinte noi se aplica doua cote de TVA:

1. de 5%, pentru locuintele mai ieftine de 380.000 lei, inclusiv TVA (89.057 euro, la cursul de astazi, 22 august 2011) si cu suprafata utila de pana in 120 mp

2. de 24% din valoare, pentru restul proprietatilor, mai scumpe de pragul de 380.000 lei sau  mai mari de 120 mp.

Articole similare

Provocarea liberalizarii pietelor de transport

revista de Unelte si Echipamente

Solutii clasice pentru a scapa de igrasie si mucegai

Elena Turcu

Camera comuna pentru 2 copii

Amalia Predescu

Lasă un comentariu