Image default
LifeStyle

Spalati cainii pe dinti!

Datorita functiilor multiple si conditiilor grele de folosinta (ce apar odata cu inaintarea in virsta), sunt necesare doua rinduri de dinti. Primul set de dinti erup si sunt functionali inca din a doua luna de viata. Pe masura ce catelul se maturizeaza si falcile se dezvolta, acestia nu mai fac fata si sunt inlocuiti (incepand cu trei luni jumatate) cu dintii permanenti, care vor rezista pe toata durata vietii. Acestia au stratul superficial, smaltul, mineralizat foarte dur (lovit cu un obiect metalic aceste produce scantei). Cel de al doilea strat, spre interior, este dentina, care are in structura sa canale cu terminatii nervoase, responsabile de sensibilitatea dintelui. Odata cu inaintarea in virsta, aceste canale se vor calcifia, iar tocirea dintilor nu va fi insotita de durere.

In consecinta, igiena bucala vizeaza evitarea incarcarii dintilor cu tartru (depuneri de resturi alimentare), care ar putea determina aparitia infectiilor bucale (stomatite, gingivite, periodontite, pioree, halitoza, parodontoza). Incarcarea dintilor este determinata de tipul de hranire: uscat sau umed.

Pentru evitarea acestor probleme, oferiti cainelui mancare uscata, ce contine niste granule, cu rol in curatarea dintilor. Oferiti cainelui din cand in cand cate un os cu piele deshidratata sau os de vita (cu carne sau fara, fiert sau crud) pe care sa-l roada; spalati dintii cainelui cu periuta (exista pasta speciala pentru aceasta, dar inca nu se gaseste pe piata noastra). 

Consultati medicul veterinar pentru un detartraj sau tratament medicamentos (Stomorgyl), pentru reducerea mirosului neplacut al cavitatii bucale.

Se recomanda un control semestrial de catre un medic veterinar.

Articol realizat cu sprijinul Dl. Dr. Vlad Ciocirlan
Cabinet veterinar: Blvd. Aviatorilor, nr. 71, Tel.: 222 1712 

Sursa: 121.ro

Articole similare

Aer proaspat si curat in fiecare zi

Elena Virlan

Interviu cu arhitect Alexandru Calin

Elena Turcu

Costite de porc cu portocala la cuptor

de la cititori

Lasă un comentariu