Image default
Amenajari apartamente Amenajari Interioare

Solutii de iluminat in bucatarie

Exista mai multe tipuri de iluminat: direct/indirect, ambiental, local/global.

Iluminatul direct este recomandat, in bucatarie, in zona de lucru – blat sau insula de bucatarie. In astfel de zone ai nevoie de o lumina puternica si clara, ce poate fi obtinuta prin spoturi, de obicei ascunse in tavan sau in scafe, in cazul suprafetelor de lucru apropiate de perete sau prin corpuri de iluminat suspendate, la un nivel acceptabil de inaltime, deasupra insulei. In aceasta situatie puteti opta pentru lampi cu abajururi largi. Aceeasi idee poate fi pusa in practica si deasupra mesei de dining, daca aceasta se situeaza in bucatarie. Mai mult, exista anumite corpuri de iluminat declansate de senzori de miscare pentru a nu fi nevoiti sa va stergeti tot timpul pe maini, in plin proces de preparare a hranei.

Iluminatul in interiorul corpurilor de mobilier este o solutie eficienta, ce-i drept mai greu de pus in practica, insa foarte folositoare. Ele functioneaza precum iluminatul din frigider, odata cu deschiderea usii sau a sertarului.

Orice incapere are nevoie si de un iluminat global. Acest tip de lumina nu trebuie sa fie puternica, ci suficient de intensa incat toate obiectele din camera sa fie reperate cu usurinta.  Cu alte cuvinte, iluminarea globala implica asigurarea unei lumini dispersate uniform, cu o intensitate constanta. Acest lucru se realizeaza printr-un corp de iluminat central, cum ar fi o lustra.

Mai putin necesar intr-o bucatarie, iluminatul ambiental, poate exista. Fie ca ne referim la iluminatul indirect ce presupune indreptarea spotului de lumina spre tavan (de preferat, alb) sau la lumina de veghe obtinuta cu ajutorul unor corpuri de iluminat ascunse in pardoseala sau partea inferioara a mobilierului, bucataria este un spatiu care are multe de oferit.

 

Articole similare

7 blaturi de bucatarie usor de intretinut

Alexandra Petraru

Merita sa investesti intr-o masina de spalat rufe cu uscator? Afla care sunt avantajele si dezavantajele sale

casamea.ro

Design interior în nuanțe de roz

casamea.ro

Lasă un comentariu