Image default
Echipamente si materiale de constructii Solutii Constructive

Solutie inedita de placare cu gips-carton

Este cunoscut faptul ca acest material poate fi folosit in doua scopuri diferite, care nu se exclud, ci dimpotriva, adeseori se completeaza: este vorba de lucrarile utilitare sau de cele decorative, cum este si cea pe care o prezentam in continuare.

In toate cazurile pe care le-am intalnit pana acum, lucrarile din a doua categorie, anume cele de estetizare, combinau folosirea placilor de gips-carton cu cea a profilelor metalice. Cu alte cuvinte, toate constructiile din gips-carton erau relizate pe structuri metalice, orice volum având nevoie de un astfel de suport. De aceasta data, vom prezenta o lucrare de ordin stilistic, in care s-au folosit placile din gips-carton, fara insa ca profilele metalice sa mai fie necesare. Pentru fixarea placilor, s-au folosit ipsosul adeziv si, temporar, suruburile autofiletante.

Constructia respectiva este una cat se poate de simpla, dar care se realizeaza cu deosebit de multa migala. Efectul estetic este insa unul deosebit, care merita efortul. Practic, este vorba de benzi din gips-carton cu latimea de 12 cm, care se fixeaza pe perete, paralel cu pardoseala. Montajul incepe de jos in sus, numai dupa ce in prealabil a fost verificata planeitatea pardoselii. O planeitate defectuoasa a acesteia ar avea doua consecinte negative: mai intâi, la nivel vizual, s-ar observa ca placile descriu o linie oblica, iar in al doilea rand, ar aparea un ecart diferit intre extremitatile ultimei placi si tavan.

Mai trebuie spus faptul ca au fost folosite placi cu grosimea de 9,5 mm. Pentru a se crea volume suficient de ample, dar si pentru a se putea arma muchiile acestora cu profile de colt metalice, la fiecare profil au fost montate câte doua placi suprapuse.

Etape de lucru:
1. Masurarea suprafetei de lucru. Mai intai a fost masurata suprafata peretelui, pentru a se putea stabili latimea exacta a volumelor. Odata stabilita, s-a trecut la masurarea si trasarea placilor din gips-carton.
2. Pregatirea placilor pentru montaj. Taierii placilor i s-a acordat o atentie deosebita, intrucât erorile ar fi generat neregularitati. Dupa taierea cu ajutorul cutter-ului, fiecare muchie a fost netezita cu rindeaua speciala pentru gips-carton. 
3. Montarea primului strat. A fost preparat ipsosul adeziv si s-a trecut la montarea propriu-zisa. Ipsosul a fost aplicat pe placi cu o gletiera cu zimti marunti, pentru a se facilita o priza buna cu peretele.
4. Fixarea cu suruburi. Inainte de aplicarea pe perete, la extremitatile placilor au fost fixate suruburi. Dupa lipire, acestea au fost infiletate in perete, pentru a fixa placa provizoriu, pâna la intarirea ipsosului adeziv.
5. Montarea stratului doi. La doua zile dupa montarea primului rând de placi, au fost inlaturate suruburile care le fixau pe perete, si operatiunea s-a repetat, montându-se al doilea strat de placi din gipscarton.
6. Finisarea. Dupa fixarea celui de-al doilea strat s-a trecut la armarea tuturor muchiilor celor 16 volume paralelipipedice, prin montarea de profile metalice. Acestea au fost chituite, slefuite, si totul a fost pregatit pentru vopsire.

 

Articole similare

Cum sa estimati corect bugetul pentru constructia unei case

casamea.ro

P+1E 29042011

RL online

Proiect de casa cu parter: 145 de mp

Elena Virlan

Lasă un comentariu