Image default
Echipamente si materiale de constructii Solutii Constructive

Sistemul de incalzire radianta prin cabluri electrice in pardoseala

Incalzirea radianta prin cabluri poate fi utilizata fie ca sistem principal de asigurare a confortului termic, fie ca sistem secundar, alaturi de alte sisteme deja instalate. Ea este eficienta pentru asigurarea unei temperaturi constante, mai ales in zonele in care acest lucru nu poate fi obtinut cu alte sisteme de incalzire (exemplu: balcoane si terase inchise sau acoperite, holuri etc.). Echiparea acestor zone cu sistemul de incalzire prin cabluri va reduce si chiar va elimina problemele legate de condens, igrasie si mucegai.

Consumul de energie electrica poate sa para un dezavantaj al acestui tip de incalzire. Totusi, acesta este relativ redus – intre 20 si 30 W/mp -, ceea ce, in comparatie cu alte sisteme de incalzire (cele traditionale, spre exemplu) poate fi avantajos. In plus, pentru reducerea costurilor, in cazul utilizarii instalatiilor electrice de incalzire in pardoseala se pot utiliza contoare electrice cu dublu tarif. Alimentarea cu energie electrica se poate face in timpul noptii, cand pretul acesteia este, in functie de planul tarifar ales, mult mai mic.

Pentru realizarea unui consum mic de energie electrica, se monteaza un termostat cu sonde de pardoseala, care porneste si opreste automat instalatia, in functie de temperaturile prescrise.

Dupa deconectarea sistemului, cantitatea de caldura inmagazinata in timpul noptii, in cazul inglobarii cablurilor de incalzire intr-o sapa de 3-4 cm, este suficient de mare pentru a asigura o temperatura confortabila in casa, pentru o perioada de 8-10 ore.

Tehnica de montaj

Firmele care comercializeaza astfel de sisteme de incalzire ofera, de regula, si servicii specializate de montaj. Este recomandat ca instalarea acestor sisteme sa nu fie realizata de persoane care nu au o pregatire profesionala adecvata. Realizarea unor instalatii electrice improvizate, fara un control tehnic profesionist, prezinta riscuri mari de aparitie a unor accidente, ca incendiile si electrocutarile.

Daca va hotarati sa montati un sistem de cabluri electrice incalzitoare in pardoseala, trebuie sa aveti in vedere izolarea termica si fidrofuga a acesteia. In cazul de fata, izolatia pardoselii s-a facut cu un start din termobeton, care este un amestec de polistiren macinat, ciment si aditivi speciali (foto 1). Cablurile electrice incalzitoare se fixeaza pe suprafata intarita (foto 2). Modalitatile de dispunere a acestora sunt variate si pot fi adaptate in functie de exigentele de confort ale fiecarei zone in parte. In cazul nostru, proprietarii au planificat anterior montajului amplasarea corpurilor de mobilier, iar in zonele corpurilor mari, nu au fost montate cabluri (foto 3).

Dupa fixarea cablurilor, suprafata se acopera cu sapa (foto 4). Aceasta trebuie sa aiba o grosime de 3-4 cm si sa preia toate denivelarile formate de cablurile electrice. Materialele de finisaj precum gresia, parchetul, mocheta etc. vor fi montate dupa ce sapa este complet uscata.

Atentie! Exista specialisti care nu recomanda sistemul de incalzire radianta prin cabluri electrice in pardoseala pentru locuinte, din cauza radiatiilor electro-magnetice. In cazul acestor sisteme, radiatiile electromagnetice se propaga pe o distanta de 25 cm de la nivelul pardoselii. Acestea pot avea efecte negative fata de tot ce este viu. Cei mai expusi sunt copiii si batranii, care, pe timpul iernii, petrec cel mai mult timp in casa. 

Articole similare

Sustine calitatea cu Ceresit CM 11 PLUS

RL online

P+1E

RL online

Veniturile din strainatate luate in calcul la creditul pentru Prima Casa

RL online

Lasă un comentariu