Image default
Amenajari Interioare

Sisteme de securitate – ce se potriveste casei noastre

In opinia psihologului american Abraham Maslow, nevoia de securitate in- dividuala, atât in mediul natural, cât si social, se afla pe locul secund dupa cele de ordin fiziologic. Daca mai luam in calcul faptul ca anul trecut vecinii din apropiere au fost svizitatis de hoti in timp ce erau in concediu sau ca zona in care locuiti se afla la periferie si organele de ordine ajung cu intârziere, orice alt argu- ment in favoarea instalarii unui sistem antiefractie performant ar fi inutil. Functionarea adecvata a unui sistem de alarma depinde de natura, functiile si ca- racteristicile tehnice pe care le are, insa scopul final este intotdeauna de a declansa alarma atunci când are loc o tentativa de efractie. O alta caracteristica a sistemului de securitate poate fi detectarea diferitelor evenimente, insa fara a i se perturba func- tiile pentru care acesta a fost proiectat.

Functia de detectie

Aceasta prima functie a unui sistem antiefractie este de a detecta orice incercare de incursiune a musafirilor nepoftiti in spatiile supravegheate. Orice astfel de sistem de detectie este coordonat de o centrala capabila sa faca diferenta intre o efractie si un semnal de autosupraveghere. Detectoarele sunt dotate cu o tehnologie ce functioneaza cu infrarosu, microunde sau ultrasunete. Pot fi proiectate sa reactioneze la unul sau mai multe semnale de efractie, alarma declansându-se doar in conditiile programate la instalare. Un sistem sofisticat trebuie sa fie capabil sa faca distinctia intre o defectiune de alimentare, una de securitate sau un deranjament al sistemului de transmisie a alarmei.

Niveluri de acces

Sistemele de alarma prevad mai multe niveluri de acces ce permit doar unui singur utilizator sa puna corect in functiune respectivul sistem. Ele pot varia de la permisiunea in câmpul securizat a oricarei per- soane, pâna la accesul pentru punerea in functiune numai cu ajutorul fabricantului. Desigur, doar proprietarul sistemului are au- toritate totala asupra sistemului si doar cu acordul sau specialistii pot interveni pentru a remedia sau modifica functionarea sistemului.

Interventiile la nivelul conceptiei sistemului pot insemna protectia prin intrerupator cu cheie sau cu ajutorul unui mecanism sau cod de acces.

Un sistem de alarma la efractie poate in- deplini si functii de supraveghere si gestio- nare a accesului, de detectare a incendiilor sau supraveghere video cu circuit inchis a cailor de acces sau a altor spatii. Sistemul trebuie sa permita informarea beneficiarilor cu privire la conditiile in care se declanseaza alarma sau daca s-a inregistrat vreo defectiune pe circuit.

Conditii de siguranta

Un sistem performant are prevazut din fabrica anumite posibilitati cu rol de a preveni eventualele defectiuni ce pot afecta declansarea alarmei. Toate erorile de operare trebuie indicate imediat, deoarece acestea pot influenta functionalitatea sistemului. Componentele sistemului de alarma trebuie sa fie conforme normelor corespunzatoare, iar configuratia si software-ul sa fie foarte fin concepute, pentru a cuprinde toate cerintele din proiect. Unele sisteme de alarma pot identifica, prin setare greutatea animalului de casa. In acest mod, animalul de companie se poate plimba linistit fara a declansa alarma.

Alcatuirea unui sistem

Sistemele de alarma sunt alese in functie de exigentele proprietarilor, de caracteristicile locuintei si de costuri. Componentele unui sistem de detectie a efractiei sunt: centrala de alarma, detectoarele, dispozitivul de alarma (sirena) si sursele de alimentare.

Centrala de alarma detine echipamentul de comanda, afisajul si semnalul de avertizare in cazul vreunei defectiuni. Detectoarele se impart in: cele care functioneaza pe principiul schimbarilor de stare si cele care detecteaza miscarile si vibratiile. Schimbarea de stare se refera la orice activitate actionata mecanic sau magnetic, iar in detectarea miscarilor se includ si geamurile sparte sau barierele optice.

Atentie!

Sub nicio forma nu trebuie sa se permita accesul persoanelor neautorizate la detectoare, pentru a modifica câmpul de detectie. Este necesar ca sistemul sa prevada o functie de autosupraveghere pentru depistarea oricarei modificari neautorizate in procesul de detectie.

Alarma in functie de mediu

Exista alarme care se monteaza in inte- rior, care functioneaza in conditiile unui nivel mediu de umiditate si temperaturi intotdeauna pozitive. Unele alarme de interior pot functiona si in conditii mai dure, pentru spatiile neincalzite, cu tem- peraturi ce pot ajunge iarna la -10oC, iar vara pâna la 40oC.

Alarmele pentru exterior rezista la tem- peraturi specifice pentru orice anotimp, insa nu toate pot functiona in conditii de precipitatii. Totusi, unele tipuri de alarme functioneaza chiar daca sunt expuse direct la intemperii, fiind foarte rezistente la condens si la temperaturi ce variaza intre -25oC si 40oC.

Grade de securizare

Gama foarte larga de tehnologie folosita a dus la o varietate de tipuri de alarma pe foarte multe planuri, iar gradele de secu- rizare nu fac exceptie. Astfel, sistemele se impart in cele destinate riscului scazut, riscului mediu si inalt. Cele cu risc scazut se folosesc atunci când posibilii spargatori nu detin vaste cunostinte despre sistemele de alarma si nu dispun de unelte foarte performante.

Alarmele cu risc mediu sunt montate la resedintele ai caror posibili in- trusi ar putea avea anumite cunostinte de- spre sistemele de alarma, iar gama de scule si aparate electronice pentru anularea alarmei ar putea fi considerabila. Alarmele cu risc inalt sunt prevazute cu sisteme de detectie foarte sofisticate si pot surprinde chiar si pe intrusii care sunt capabili de spargeri foarte bine planificate si care detin cunostinte si aparatura cu care ar putea pune in pericol sistemul unei alarme de risc mediu.

Datorita faptului ca foarte multe case rezidentiale se afla la periferia orasului, unde politia ajunge mai greu, iar de multe ori proprietarii sunt banuiti ca detin bunuri de valoare, sistemul de alarma este binevenit in cele mai multe dintre cazuri. Astfel, cu toate ca nu ne dorim sa avem de-a face vreodata cu spargatorii, ar fi de preferat sa ne protejam familia si locuinta instalând un sistem de alarma performant, care sa ne asigure un somn linistit.

Articole similare

Proiecte de case pe structura metalica realizate in timp record

casamea.ro

Aspectul natural – elementul-cheie în amenajare

casamea.ro

Advertorial: Cum integrezi un bar in propria locuinta

casamea.ro

Lasă un comentariu