Image default
Home

Simbolistica oului de Pasti

Simbolistica oualor de Pasti o gasim inainte de nasterea lui Hristos, in timpuri stravechi. Oul era oferit in dar deoarece era considerat un simbol al echilibrului, creatiei, fecunditatii, un simbol al vietii si al reinnoirii naturii. Se afirma ca obiceiul vopsirii oualor exista inca de la chinezi cu doua mii de ani inainte de Hristos.

Printre obiceiurile pascale de la noi se numara si incondeiatul oualor. Spre deosebire de alte tari ale Europei, unde acest obicei s-a restrans sau a disparut de tot, la romani s-a pastrat, ajungand pana la rangul de arta, atat prin tehnica, materiale, cat si prin simbolistica si desavarsirea realizarii.
In cultura populara, ouale se inrosesc in joia din saptamana patimilor, cunoscuta si sub numele de Joia Mare. Oul rosu de Pasti simbolizeaza sangele Domnului. Ouale vopsite in alte culori vestesc bucuria primaverii. Cele vopsite in negru simbolizeaza chinul si durerea pe care le-a suferit Hristos pe cruce.

Ciocnitul oualor semnifica sacrificiul divinitatii primordiale si se face dupa anumite reguli: persoana mai in varsta ciocneste capul oului de capul oului tinut in mana de partener, in timp ce rosteste formula „Hristos a Inviat!“, la care i se raspunde cu „Adevarat a Inviat!“
In Bucovina, cojile oualor de Pasti sunt aruncate in rau pentru ca apa sa le poarte in „Blajini“ (fiinte imaginare, incarnari ale copiilor morti nebotezati, al caror loc de vietuire se afla la capatul lumii).

Articole similare

Ce este si cum se toarna sapa de egalizare

casamea.ro

Trucuri pentru curatarea rapida a geamurilor

Elena Virlan

Ce pardoseala folosesti in baie?

Dan Mazilu

Lasă un comentariu