Image default
Calatorii LifeStyle

Sigiriya, un loc magic

Cetatea antica Sigiriya se numara printre cele mai frumoase si interesante locuri din lume care merita vazute cel putin o data in viata. Numita si „Lion Rock”, cetatea este situata pe varful unei stanci gigantice, de 200 de metri. Acest loc uimitor se afla in districtul Matale din Sri Lanka si este inconjurat de gradini si rezervoare de apa.

Citeste si: Casa construita pe o stanca

Numele de „Lion Rock” vine de la labele uriase de leu sculptate in stanca. Se crede ca restul corpului a fost erodat in timp. Sculptura are si o alta semnificatie: le aminteste credinciosilor ca adevarul rostit de Buddha este la fel de puternic ca ragetul unui leu. Sigiriya are cele mai vechi gradini din lume, care combina frumusetea naturala a bolovanilor gigantici cu gradinile terasate.

Citeste si: O minune a naturii: stanca din Guatape

Candva un palat regal celebru, Sigiriya este o destinatie turistica populara, cunoscuta pentru frescele sale antice, care sunt similare cu cele gasite in pesterile indiene Ajanta. De asemenea, este una din cele sapte asezari din Sri Lanka intrate in patrimoniul mondial UNESCO.

Citeste si: Setenil de las Bodegas – orasul de sub stanca

In Evul Mediu, Sigiriya a fost pentru scurt timp capitala insulei, in timpul dinastiei Dhatusena. Folosita initial (in secolul al III-lea i.Hr.) de calugarii budisti ca loc de refugiu si meditatie, asezarea a servit mai tarziu ca resedinta si cetate regelui Kassapa I. Cand Kassapa a fost invins de Mogallana si a pierdut tronul, asezarea a fost data calugarilor budisti. In secolul al V-lea, cultul budist Sangha a deschis aici o biserica.

Citeste si: Monsanto, un sat construit in bolovani

Abandonata in 1155, cetatea veche de piatra Sigiriya a fost redescoperita in 1828, aducandu-se astfel in centrul atentiei cateva momente importante din trecutul insulei, dar mai ales frescele impresionante. Picturile acopera intreg peretele de vest al cetatii, fiind raspandite pe o suprafata de 140 de metri lungime si 40 de metri inaltime. Aceste fresce sunt unice atat ca stil, cat si ca materializare.

Citeste si: Casa realizata integral din piatra

Roca este inca inconjurata de un complex uimitor de gradini si fantani. De fapt, gradinile si ruinele sunt lucrurile care amintesc vizitatorilor de fosta cetate. Turistii sunt atrasi de aceste fresce, dar si de pesterile sapate in peretele stancos, care dovedesc ca cetatea a fost folosita ca un refugiu natural de catre calugari.

Pentru a urca „Lion Rock”, trebuie sa urci peste 1.200 de scari, dar se merita efortul.

 

Articole similare

Prajitura cu visine

revista Domus Util

„Magic Easter” primul turneu international de baschet pentru juniori din Romania

comunicat de presa

Budinca de prune cu frisca

Elena Turcu

Lasă un comentariu