Image default
Home

Sfaturi simple pentru incalzire optima si facturi reduse

Avem cateva sfaturi simple pe care le poti pune in aplicare pentru a-ti reduce facturile la intretinere, mai ales ca urmeaza cateva luni friguroase de iarna.

1. E de la sine inteles ca iarna nu trebuie sa renunti la aerisirea casei, chiar daca intra aer rece. Sfatul nostru este sa inchizi caldura cat timp aerisesti, pentru a nu arunca “pe fereastra” aer incalzit. De asemenea, sunt de preferat etapele scurte de aerisire pentru a pastra in limite constante temperatura interioara.

2. Ai grija ca suprafetele care radiaza caldura sa nu fie blocate de mobilier. Aparatele care incalzesc prin convectie au nevoie de mult aer in jurul lor caruia sa cedeze caldura, altfel risti ca aerul cald sa nu se distribuie uniform in camera.

3. Ferestrele reprezinta puncte sensibile, din mai multe motive. Pe de o parte, sticla are un grad de radiatie rece, pe de alta parte pe linia tamplariei se formeaza punti termice pe unde se realizeaza transferul de aer interior-exterior. Daca radiatia rece se poate controla doar prin tratamentul foii de geam, puntile termice pot fi estompate prin utilizarea unor chedere perimetrale pe timpul iernii. In magazinele de bricolaj gasesti alternative estetice si foarte simplu de montat.

4. Draperiile pot influenta semnificativ confortul termic din incapere. Fiind confectionate din materiale dense, ele izoleaza aerul, de obicei rece, din dreptul ferestrei. Cu toate acestea, daca sursa ta de caldura este pozitionata sub geam, draperia poate avea efect contrar.

5. Daca ai centrala termica proprie sau termostat montat pe calorifere, incearca sa dozezi cantitatea de caldura necesara pentru fiecare camera, in functie de momentul in care o utilizezi. De exemplu, nu are rost sa tii dormitorul incalzit bine pe toata perioada zilei, insa poti incepe asigurarea confortului termic optim cu o ora inainte de culcare.

6. Asigura un confort termic constant, la valori medii. Nu alterna perioade de incalzire excesiva cu perioade reci deoarece variatiile mari de temperatura nu asigura nici facturi reduse, nici viata de durata a materialelor cladirii. 

Articole similare

Cum alegem finisajele pentru locuinta

Ion Diamandi

Idee originala de decorare a oualor

Elena Virlan

4 deco-idei pentru pereti

Ana-Maria Oancea

Lasă un comentariu