Image default
Home

Sfaturi practice pentru intretinerea si reconditionarea parchetului

Parchetul reprezinta un tip de pardoseala foarte apreciat si utilizat, atat in spatii rezidentiale, cat si publice. Printre avantajele sale se numara rezistenta in timp, varietatea mare de modele si frumusetea naturala a lemnului. Pentru a avea o viata mai lunga si pentru a-si pastra aspectul, parchetul necesita intretinere constanta, in functie de tipul acestuia.

Modalitati de intretinere

Parchetul din lemn masiv este asociat adesea cu ideea de natural si cald, oferind totodata personalitate si eleganta incaperilor. In cazul in care a fost montat in zone cu trafic intens dupa aproximativ 6-7 ani apar semne de uzura. In aceste conditii, se slefuieste usor intreaga suprafata, dupa care se aplica un strat de lac. Daca gradul de uzura este ridicat devine necesara raschetarea intregului parchet, urmand lacuirea in straturi succesive. Prin raschetare se indeparteaza un strat de lemn de 0,2 – 0,3 mm. Aceste operatii de reconditionare nu duc la pierderea calitatilor parchetului, dimpotriva, va arata ca nou.

Intretinerea parchetului finisat este destul de simpla, fiind necesare lustruiri periodice si, daca este necesar, o noua aplicare a unui strat de ceara.

Parchetul laminat se intretine foarte usor, fiind mai rezistent la substante chimice, lovituri, zgarieturi si chiar umezeala. Acest lucru il face utilizabil mai ales in zonele cu solicitare frecventa. Se intretine prin aspirare si spalare cu un mop umed. Prezinta dezavantajul ca, odata deteriorat, nu poate fi reparat si raschetat.

Parchetul din lemn stratificat permite slefuirea stratului de uzura, dar nu de foarte multe ori, deoarece ii va reduce rezistenta.

In cazul parchetului din esente exotice (mahon, nuc brazilian, bambus) se aplica ceara speciala de parchet. Nu trebuie spalat cu sapun, apa sau detergent lichid pentru ca pot produce umflarea suprafetei lamelelor.

Atentie!

– Petele trebuie inlaturate cat mai repede, imediat ce au aparut, cu substante speciale de curatare destinate parchetului si in functie de natura acestora.

– Protejeaza parchetul de praf, noroi, pietricele, cioburi deoarece au actiune abraziva, parchetul pierzandu-si din stralucire. Foloseste stergatoare de picioare la intrarile exterioare pentru a evita patrunderea acestora in interiorul locuintei.

– Pentru relacuirea parchetului este necesara consultarea unui specialist pentru a alege lacul potrivit.

– Aplica talpi din pasla  sau alt tip de protectori sub picioarele mobilierului atunci cand il muti sau aranjezi pentru a nu-l zgaria.

Greseli de evitat

– Nu folosi produse/materiale abrazive (spacluri, perii din sarma, bureti aspri) pentru curatarea parchetului.

– Nu aplica ceara pe parchet in exces deoarece ii dauneaza.

– Evita utilizarea produselor de intretinere care contin detergenti, solventi sau alte substante chimice care pot deteriora lacul.

– Nu utiliza pentru parchet produse de curatat placi ceramice sau pardoseli din vinilin.

– Nu aplica produse de curatat imediat ce parchetul a fost lacuit. Acest lucru se face dupa doua saptamani de la lacuire.

Articole similare

Cum alegem sistemul de drenare si colectare a apei pluviale

casamea.ro

Cativa pasi extrem de simpli pentru o casa mai „verde”

Ana Mincu

Tapet cu model floral pentru o baie eleganta si feminina

Elena Virlan

Lasă un comentariu