Image default
Amenajari Exterioare Gradinarit

Sfaturi pentru ingrijirea pomilor fructiferi

Odata cu venirea primavarii, ingrijirea pomilor fructiferi revine in atentia pasionatilor de gradinarit. Tunderea, stropirea si verificarea starii de sanatate sunt doar cateva dintre actiunile care trebuie realizate pentru ca arborii sa se mentina intr-o stare buna si sa ofere roadele dorite.

Lucrarile de ingrijire sunt in stransa legatura cu zona in care sunt plantati arbustii, dar si cu tipul de arbust. De exemplu, in zonele cu clima aspra si rece, lucrarile de taiere la arbustii fructiferi se executa primavara si nu la sfarsitul iernii. In caz contrar, lastarii proaspat tunsi pot ingheta din cauza temperaturilor foarte scazute. Primavara, cand temperaturile devin blande, lastarii afectati de inghet sau cei rupti de greutatea zapezii se tund.

Tunderea pomilor fructiferi se face pe inaltime, dar si in interiorul coronamentului. Ramurile mici din coronament trebuie rarite, pentru o rodire abundenta. Totodata, aceasta actiune ajuta arborele sa dezvolte ramuri noi si sanatoase. Tunderea pomilor se realizeaza cu foarfeci cu cioc (pentru a ajunge la ramurile superioare) si foarfeci mici de gradina, pentru ramurile subtiri.

Taierea pe inaltime ajuta la productia de fructe in detrimentul dezvoltarii coroanei pe inaltime. Dupa taiere, pomii fructiferi pot fi stropiti. Daca iarna a fost blanda, riscul infestarii cu paraziti este mai mare deoarece insectele n-au fost distruse de ger.

O actiune importanta consta in verificarea conditiei de sanatate a arborilor. De exemplu, daca se remarca scorburi sau rani lasate de taieri, proptiri ale arborelui, acestea trebuie acoperite cu un amestec de mastic, care va “sigila” ranile.

Ghivecele cu arbusti fructiferi se scot din adaposturi si se asaza in locurile cele mai potrivite, adica acolo unde se vad cel mai bine. De asemenea, trebuie verificata scoarta arbustului si eliminati lastarii afectati de agentii patogeni. Se scot butasii lignificati (pregatiti inca din toamna) si se planteaza pentru inradacinare.

Bine de stiut!

Primavara si inceputul verii sunt perioadele in care plantele necesita cele mai mari cantitati de substante nutritive, motiv pentru care in aceste perioade se administreaza ingrasamant sub diferite forme.

Articole similare

Premieră: Kaufland România își transformă acoperișurile, parcările și exteriorul magazinelor în grădini urbane pentru comunitate

comunicat de presa

Urmeaza recoltarea legumelor: ce trebuie sa stii ca sa obtii o productie sanatoasa si pentru ca tot efortul tau sa fie rasplatit

comunicat de presa

Bucurati-va vara aceasta de apa!

RL online

Lasă un comentariu