Image default
Solutii Constructive

Sfaturi avizate pentru o amenajare cu buget redus

E drept, e o tema de larg interes, general valabila, insa acum nevoia de a economisi este mult mai stringenta.

Vrei sa schimbi aspectul locuintei cu o investitie mica, iata sfatul specialistului!

1. Te poate ajuta un designer atunci cand vrei o amenajare cu buget redus?

Un proiect de amenajare inseamna un drum parcurs impreuna cu beneficiarul, pe parcursul caruia designerul il indruma pe acesta in luarea unor decizii de multe ori decisive in derularea proiectului. Rezultatul final trebuie sa reflecte personalitatea beneficiarului, tinand cont de toate aspectele (estetic, practic, financiar, etc.) dar ši de stilul de viata al acestuia. In cazul oricarui proiect de amenajare designerul este cel care centralizeaza toate informatiile ši coordoneaza lucrarile. Bugetul alocat trebuie stabilit de la inceput, inainte de faza de proiectare, deoarece fara cunoašterea acestuia, cel putin in linii mari, designerului ii este greu sa se canalizeze spre furnizorii potriviti. In momentul in care potentialul financiar este trasat, designerului ii este mult mai facila echilibrarea dintre estetic ši practic pentru obtinerea rezultatului dorit, indiferent de buget.

2. La ce capitole se pot face economii?

Una dintre „regulile” unui proiect de amenajare este existenta unui echilibru intre toate elementele ce il compun. De exemplu, in momentul in care se investešte considerabil in partea de finisaje trebuie tinut cont de bugetul alocat mobilierului ši invers; nu poti achizitiona, de exemplu intr-o baie, placi ceramice din segmentul medium-high, iar obiectele sanitare din segmentul low; se creaza un dezechilibru atat la nivelul calitatii (ši al pretului) cat ši la nivel estetic, iar exemplele pot continua. Echilibrul acesta nu este ušor de obtinut atunci cand nu dispui de toate datele. De aceea, acest aspect al proiectului este preluat de catre designer ši controlat, astfel incat sa se obtina rezultatul dorit de catre beneficiar.

3. Poti obtine acelaši efect cu finisaje mai ieftine? De unde le achizitionezi?

Poti obtine un rezultat similar pana la un anumit punct, dar numai la nivel de concept; calitatea bineinteles ca nu este aceeaši. Nu poti compara produse din categoria high cu cele din categoria low; nu numai pretul face diferenta, dar ši calitatea finisajului sau tehnologia utilizata in obtinerea acestuia. In privinta achizitionarii finisajelor, indiferent de buget, recomandam showroom-uri de specialitate.

4. Cum poti reduce costul manoperei? Tinand cont de toti factorii este mai rentabil sa apelezi la o firma specializata sau la o mini-echipa de mešteri?

In functie de anvergura proiectului se aleg ši executantii. In cazul unui proiect complex, bineinteles ca este de preferat alegerea unor echipe specializate pe diverse domenii pentru executarea lucrarilor. In momentul in care avem de-a face cu un proiect de dimensiuni reduse se poate apela fara probleme ši la echipe mici de mešteri, singura conditie fiind calitatea lucrarilor.

 5. Din experienta ta, care sunt regulile pe care trebuie sa le respecti pentru a nu depaši bugetul stabilit?

Pe parcursul unui proiect de amenajare pot aparea situatii neprevazute, ce pot influenta bugetul stabilit de beneficiar impreuna cu designerul. Una dintre principalele reguli ale desfašurarii proiectului este respectarea conceptului dar ši a graficului de lucru. Foarte importanta este sustinerea pe tot parcursul lucrarii a proiectului initial. Orice modificare survenita pe parcursul acestuia avand reactii in lant. In momentul in care apar intarzieri in executie, automat vor crešte ši costurile. Din acest motiv este important ca intre toti cei implicati in proiect (beneficiar, designer, constructor, furnizori) sa existe o colaborare stransa.

6. Cateva sfaturi pentru a reduce costurile amenjarii…

Importanta este apelarea la un specialist (designer sau arhitect) care prin experienta sa compenseaza lipsa de experienta a beneficiarului. In functie de bugetul stabilit de la inceput, designerul poate face o selectie a furnizorilor, astfel incat sa nu apara costuri suplimentare.

7. De unde poti achizitiona mobilier mai ieftin?

In momentul de fata piata din Romania este foarte variata, astfel incat poti opta pentru o gama larga de produse, in functie de buget. In cazul unui proiect cu buget redus, fie se apeleaza la showroom-uri ce au ca target acest segment, fie la mici producatori locali de mobilier.

8. Daca dispui de un buget limitat, exista un anumit stil decorativ pe care ar fi indicat sa il abordezi?

Amenajarea se poate mula, in functie de buget, pe orice stil. O singura exceptie ar fi abordarea stilului clasic, unde atat finisajele cat ši mobilierul ši accesoriile sunt mult mai complexe ši mai greu de realizat din materiale ieftine.

9. Ce trucuri de design poti folosi pentru a evita ca amenajarea ta cu buget redus sa arate ieftin?

In momentul in care se apeleaza la un designer pentru un proiect de amenajare, decorarea spatiului respectiv se face pe baza unui concept ši a unui buget. In cazul unui buget redus, bineinteles ca designerul se va orienta catre acele produse ce se potrivesc proiectului. Prin accente cromatice, texturi sau decoratiuni se poate obtine imaginea dorita, fara ca aceasta sa arate ieftin.

10. Care consideri ca este suma minima necesara pentru a obtine un decor atractiv intr-un apartament cu 2 camere?

Bugetul minim alocat unui proiect de amenajare in cazul unui apartament de doua camere porneste de la 10.000 euro, buget in care sunt incluse finisajele, mobilierul, accesoriile, manopera pentru executie.

 

Raspunsuri si proiecte oferite de Arh. Diana Stere (GranDesign Studio), tel.: 0729-061.315, [email protected], www.grandesign.ro

 

Articole similare

Tipuri de pereti exteriori din zidarie. Ce alegem?

Ana Mincu

Cum ar arata o bucatarie bleu?

Codrin Mircea

Continutul de umezeala si stabilitatea dimensionala

Ema Brumareanu

Lasă un comentariu