Image default
Echipamente si materiale de constructii Solutii Constructive

Senzori de miscare in sistemul de iluminat

In acest scop au fost dezvoltate intrerupatoarele automate, care reactioneaza la „sursele de caldura” aflate in miscare.

Scopul principal al acestor intrerupatoare cu infrarosu este comanda iluminatului. Senzorii sunt fabricati si comercializati intr-o gama variata – cu diferite unghiuri de observare, si cu diferite raze de actiune, montabili fie ingropati in zid, fie pe perete, cu iesire prin semiconductoare sau relee.

Raza de actiune a acestor aparate este de obicei 12-16 m, unghiul de observare este de 90°-360°. Spatiul de observare poate fi schimbat prin aplicarea compartimentelor sau la modelele de perete este suficienta schimbarea pozitiei senzorului.

Unii producatori ofera langa produs si softuri demo, in vederea optimizarii montajului si reglajului.

La montarea intrerupatoarelor cu infrarosu este la fel de importanta respectarea sarcinii admise si a schitei de conectare. Intrerupatoarele electronice care reactioneaza la persoanele aflate in miscare in scurt timp au devenit foarte raspandite in retelele electrice.

Aceasta raspandire rapida se explica prin faptul ca sunt extraordinar de practice.

Cu ajutorul acestor aparate iluminatul functioneaza doar in intervalul necesar, decuplandu-se automat dupa ce persoanele parasesc spatiul de observare. Functionarea iluminatului depinde doar de durata prezentei persoanelor aflate in miscare in spatiul de observare.

Dezvoltarea tehnica ofera posibilitatea de fabricare a senzorilor sensibili la prezenta, respectiv la cea mai mica miscare. Acestia sunt montati de obicei pe tavan. Pentru acoperirea unui spatiu mai mare sunt montati simultan mai multi senzori. Senzorii de miscare pot fi combinati cu intrerupatoare electronice si cu dispositive de reglare a iluminarii. Aceste aparate pe langa senzorul de miscare infrarosu mai contin si senzor de iluminare sensibil la iluminatul natural – la lumina naturala corespunzatoare, circuitul electric se decupleaza, chiar daca se afla cineva in spatiul de observare.

Intrerupatoarele sensibile la miscare, in principiu se decupleaza imediat dupa intreruperea miscarii. In vederea evitarii acestei decuplari imediate, aceste intrerupatoare sunt prevazute cu un dispozitiv de intarziere a deconectarii. La achizitia acestor senzori este recomandata verificarea existentei acestei functiuni de blocare la lumina naturala, adica in timpul zilei sistemul de iluminat sa ramana oprit.

In concluzie, putem stabili ca acesti senzori de miscare cu dispozitiv de sesizare a lasarii intunericului sunt foarte practici in diferite locatii din apartament, de exemplu in holuri, in pivnita, in bucatarie, in toaleta etc. In cazul in care mainile unei persoane sunt ocupate, din cauza ca transporta ceva sau chiar lucreaza, iluminatul se va cupla automat si va ramane in functiune pana la parasirea incaperii. Acest fapt mareste senzatia de confort, totodata contribuie la economisirea unei sume de bani, evitand ca becurile sa ramane in functiune peste intervalul necesar de timp. La folosirea consecutiva a mai multor senzori de miscare in acelasi spatiu putem regla pornirea semnalului de alarma la receptia miscarii de catre toti senzorii. Cu astfel de sistem, de conectare  liniara pot fi evitate alarmele false. Faptul ca radiatia infrarosie este absorbita de sticla (geam) are o importanta deosebita.

Astfel senzorii de miscare pot fi montati si directionati spre geamul din incapere, fara ca acestia se reactioneze la miscarea persoanelor aflate in afara geamului. In cazul in care sticla se sparge, sau geamul este deschis senzorul de miscare intra de indata in functiune.

In aceste cazuri dispozitivul in locul sistemului de iluminat pune in functiune un sistem de alarma sonora. Sunt comercializate diverse tipuri de senzori cu raza de actiune mica (3-4 m).

Articol realizat pe baza cartii “Instalatii electrice” publicata de Editura Casa.

B-dul Decebal nr. 2, bl. C53 ap. 12 Oradea, Romania
Tel: + 40 359 464 363
Fax: + 40 359 800 941
e-mail: [email protected]
www.edituracasa.ro

Articole similare

“Imbraca-ti” curtea in lemn

Anca Ghiorghiu

In Bucuresti, se vand 20.000 locuinte pe an. Din acestea, doar 15% sunt noi

Maria Seder Neda

Proiect de casa 17102012

RL online

Lasă un comentariu