Image default
Echipamente si materiale de constructii Solutii Constructive

Sarpanta, un element important al acoperisului

Acoperisul joaca un dublu rol, atat functional, protejand impotriva intemperiilor si a razelor soarelui, cat si estetic, contribuind intr-o foarte mare masura la aspectul cladirii. Un acoperis poate avea una sau mai multe pante. In acest caz este alcatuit din sarpanta, invelitoare si elemente auxiliare (jgheaburi, burlane de scurgere etc).

Invelitoarea reprezinta elementul de protectie al acoperisului la partea superioara si poate fi din materiale ceramice, carton bitumat, placi de azbociment sau materiale plastice.

Sarpanta este una dintre principalele piese ale acoperisului, sprijinind invelitoarea si celelalte elemente. De-a lungul timpului au aparut mai multe tipuri de sarpante, in functie de materialul din care sunt construite si de complexitatea lor. Sa vedem care sunt acestea.

Sarpantele din lemn

Sunt formate de regula din: popi, capriori (elementele oblice), pane de coama (grinzi superioare pe care se sprijina capriorii) si pane inferioare (sau cosoroabe). Se folosesc la constructiile de locuinte sau la acele cladiri care nu au deschieri foarte largi ale acoperisului. La randul lor, acestea se diferentiaza in functie de complexitatea structurii in: sarpante simple, pe scaune, cu zabrele sau cu frangere in panta.

Sarpantele simple sunt cel mai vechi tip, fiind folosite la majoritatea caselor taranesti. Acestea acopera deschideri ale invelitorii de maximum 6 m, avand capriorii asezati la 80 – 100 cm distanta si sprijiniti pe cosoroaba. Nu sunt potrivite in cazul in care doriti ca spatiul inchis de ele sa fie tranformat intr-unul functional (pod circulabil sau mansarda). Solutia, in aceasta situatie, este reconfigurarea acoperisului si orientarea catre un alt tip.

Sarpantele pe scaune sunt alcatuite la randul lor din popi (elemente structurale verticale) si pane (elemente structurale orizontale) din lemn ecarisat de rasinoase, avand de obicei sectiunile cuprinse intre 90×90 mm si 50×230 mm. Impreuna, acestea vor forma un schelet rigid care va fi intarit cu ajutorul contravantuirilor si capriorilor care vor avea reazem pe pane. Imbinarile se realizeaza prin chertare si cu diverse piese metalice de prindere. Pentru acest tip de sarpanta, suportul invelitorii, montat pe capriori, poate fi din astereala sau placi de OSB de 12 mm.

Capriorii lungi sunt sprijiniti pe grinzi orizontale, mediane sau de coama, la randul lor sprijinte de popi asezati la un pas de patru capriori. Astereala va fi montata intotdeauna perpendicular pe capriori, iar al doilea strat, daca exista, perpendicular pe primul. O astfel de sarpanta permite deschideri mai mari ale acoperisului, de pana la 10 m. In aceast caz, mansardarea sau asigurarea unei functionalitati mai mari a podului se poate face fara probleme.

Sarpantele pe grinzi cu zabrele sunt alcatuite din ferme cu zabrele de lemn, imbinate cu pane cu gheare, putand rezolva multe dintre problemele pe care le ridica un acoperis. Grinzile sunt contravantuite pentru a crea un cadru rigid, iar suportul invelitorii este similar cu cel al sarpantelor cu capriori.

Sarpantele cu frangere de panta pot acoperi cele mai mari deschideri (de circa 12 m). Este recunoscut faptul ca acoperisurile cu frangere de panta ofera spatiul cel mai generos in ceea ce priveste functionalizarea unui pod sau a mansardei. In aceasta situatie pot fi montate usor ferestre in planul invelitorii, astfel incat in spatiul respectiv sa se poata amenaja o camera mansardata generoasa.

Mai multe informatii si sfaturi puteti citi in numarul de iunie 2012 al revistei Planul Casei Mele.

Articole similare

Este posibil sa creasca pretul in imobiliare anul viitor?

Costel Popa

Soba pe lemne – sistemul de incalzire potrivit pentru o atmosfera de poveste

comunicat de presa

Semineul – focul caminului

RL online

Lasă un comentariu