Image default
LifeStyle Retete

Sarmale in foi de varza murata

Ingrediente

Umplutura:

1 kg carne tocata de porc

sare, piper negru macinat, boia dulce (paprika) si cimbru uscat

Orez calit:

100 g orez

1 lingura de ulei pentru calit orezul

1 si ½ ceapa tocata pentru calit cu orezul

In plus:

1 kg foi de varza (cantarite inainte de scoaterea nervurilor) cca. 50 de buc + cateva foi pentru tocat

500 g piept de porc sau costita de porc, crud sau afumat

½ ceapa tocata – pentru asezat pe fundul oalei

2 linguri de ulei – pentru asezat pe fundul oalei

5-6 foi de varza acra tocate fidea pentru fundul oalei si de asezat deasupra sarmalelor

300 ml moare de varza pentru acreala

crengute de cimbru uscat

Pentru servire:

smantana

paine proaspata

Mod de preparare:

Mai intai am ales frunzele de varza potrivite pentru sarmale: adica pe cele marisoare si mai subtiri. Le-am pus deoparte intr-un castron mare cu apa rece si le-am lasat cateva minute ca sa-si mai piarda din acreala si sare. Ulterior le-am scurs bine de apa.

Condimentele tipice pe care le folosim la sarmale sunt sarea, piperul, cimbrul uscat si putina paprika (boia dulce). Pe langa sarmale mai punem in oala si bucatele de carne de porc mai grasa (piept sau costite).

Intr-o cratita am asezat 1/2 de ceapa tocata si o lingura de ulei si am calit-o la foc mediu (cu putina sare) pana a devenit translucida, fara sa se rumeneasca. Am adaugat in cratita si orezul (spalat in cateva ape) si l-am calit si pe acesta 2-3 minute, amestecand continuu ca sa nu se prinda. Am stins focul si am lasat cratita la racorit.

Am asezat carnea tocata de porc intr-un bol incapator si am asezonat-o cu sare, piper negru macinat, boia dulce si cimbru uscat. Am adaugat si orezul calit cu ceapa si am framantat bine compozitia. Boiaua ii da culoare si gust. Se fac sarmalele.

Pe fundul oalei se pun 2 linguri de ulei si restul de jumatate de ceapa tocata (cruda, fara sa o caleasca!) Urmeaza un strat de varza tocata fasii (jumatate din cat e pregatita).

Stratul urmator este compus din bucatele de piept de porc (jumatate din cantitatea din reteta)

In sfarsit vine randul primelor 25 de sarmale, asezate sub forma de raze, bine ingramadite unele langa altele. Din nou un strat de piept de porc (cealalta jumatate). Urmeaza restul de 25 de sarmale. Ultimul strat este compus din restul de varza tocata. Se mai presara putin cimbru uscat (sau crengute de cimbru, daca aveti). Se pun la foc cu apa.

Reteta oferita de Claudia Lungu

 

Articole similare

AQUA JEBBO de la ZEPTER – forta naturala a aburului pentru o curatenie desavarsita

comunicat de presa

Bruschete cu Ricotta, Gorgonzola si miere de albine

RL online

Vol-au-vent cu ciuperci

Catalina Coca

Lasă un comentariu