Image default
LifeStyle Retete

Sarmale in foi de varza acra

Ingrediente:

 1-2 verze murate

 1 kg carne tocată de porc

 1 ceasca orez (4-5 linguri)

 1-2 cepe medii

 200 g pastă de tomate

 sare, piper, cimbru, foaie de dafin, boia dulce de ardei, piper boabe

 2-3 linguri ulei

Mod de preparare:

1. Varza se desface în foi, se spală, se lasă la desărat şi dezacrit, dacă e nevoie, apoi se curăţă de cotoare şi se aşază foile bune pe un platou. Ce nu merge la umplut se toacă fideluţă.

2. Ceapa tocată mărunt se căleşte puţin într-o tigaie încinsă cu ulei, se adaugă orezul spălat bine în apă caldă şi scurs, se călesc împreună 1-2 minute amestecând continuu, apoi se adaugă 2-3 linguri pastă de tomate şi se stinge totul cu 1 pahar de apă. Se lasă să fiarbă descoperit până începe să se umfle orezul, iar sosul scade. Se lasă la răcit, iar apoi se amestecă bine cu carnea tocată, sare, piper, cimbru, boia dulce.

3. Se umple fiecare foaie cu câte o linguriţă de compoziţie şi se rulează uşor sarmalele, astfel încât să nu se desfacă la fiert.

4. Varza tocată se amestecă bine cu o lingură ulei, cu restul de pastă de tomate şi condimentele.

5. Într-o cratiţă cu fundul mai gros, se aşază mai întâi un strat de varză tocată, apoi se aranjează sarmalele în straturi, lăsând la mijloc un gol circular, care se umple cu varză tocată. Deasupra se presară varză tocată. Se toarnă 2-3 pahare cu apă încălzită, se acoperă cratiţa cu un capac potrivit şi se pun la fiert la foc mic. Se lasă câteva ore, răsucind din când în când cratiţa, ca să nu se prindă sarmalele de fund şi să se afume.

6. Când sunt fierte, se dau la cuptor să se rumenească frumos. Se servesc calde sau reci, cu smântână.

Articole similare

Igienă pentru un stil de viață sănătos

casamea.ro

Uleiul de alune: de la gastronomie la cosmetica

Elena Virlan

Ce facem in weekend? 5 evenimente recomandate

casamea.ro

Lasă un comentariu