Image default
Amenajare dormitor Practic

Saltele cu spuma: pro sau contra

Sunt numite si saltele memory, pentru ca spuma de care vorbeam este denumita si memory foam, in engleza – aceasta spuma a fost dezvoltata prin anii ’60 chiar de NASA, in studii care priveau structura scaunelor pilotilor si deformarile suferite de acestea si a fost introdusa in productia de masa prin anii ’80.

Controversele, pe scurt, se refera la faptul ca materialul este usor inflamabil – lucru perfect adevarat; totusi, fumatul in pat nu este, oricum, un obicei sanatos, asa ca nu vedem unde e marea problema – si la faptul ca din cauza tratamentului chimic la care este supusa spuma in procesul de fabricatie, salteaua ar putea emana vapori toxici o perioada lunga de timp dupa ce a inceput sa fie folosita, un lucru foarte grav daca este adevarat.

Aici producatorii renunta la a milita impotriva fumatului si sustin ca acest lucru se intampla doar in primele cateva zile de la scoaterea saltelei din tipla. Intr-adevar, la inceput salteaua are un miros neplacut, lucru pe care il recunosc si fabricantii. Acest miros chiar dispare in cateva zile, dar problema care se pune este daca odata cu el dispar complet si emisiile de vapori nocivi. Studiile viitoare vor da un raspuns, sa speram, la aceasta intrebare.

Avantajele sunt legate de faptul ca spuma ia forma corpului, astfel incat se reduce presiunea care s-ar resimti in anumiti centri nervosi sau vasculari ori pe articulatii sau muschi; durerea va fi ameliorata la cei care au probleme iar persoanele sanatoase vor beneficia de un somn mai odihnitor. In acelasi timp, pentru cei care obisnuiesc sa doarma pe o parte sau in alte pozitii ciudate, spuma ajuta la linierea coloanei vertebrale, prevenind problemele care pot aparea in timp. 

Articole similare

Dormitorul, imaginea personalitatii noastre

Elena Turcu

Pasi esentiali in amenajarea dormitorului

Elena Virlan

Un singur dormitor pentru doi copii

Constantin Stefan

Lasă un comentariu