Image default
Calatorii LifeStyle

Romanii de-acolo, ucrainienii de aici

Fost jucator de fotbal (a jucat in principal la echipa Dinamo) intre 1964 si 1977 si actual antrenor, si-a atins apogeul carierei lui sportive castigand Cupa UEFA in anul 2009 cu echipa Sahtior Donetk pe care o antreneaza din 2004, performanta in urma careia a fost

deco rat cu Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Cavaler. Din palmaresul lui de antrenor mai face parte de exemplu postul de antrenor al echiperi Internazionale Milano pe care l-a detinut pentru scurt timp in 1998, supercupa Europei castigata cu echipa turca Galatasaray in sezonul 2000 – 2001 si recordul jocurilor conduse de pe banca echipei nationale, 59.

Minoritatea romaneasca din Ucraina

Conform recensamantului din 2001, in Ucraina, 258.619 dintre persoane s-au declarat “moldoveni”, iar 155.130 persoane s-au declarat romani sau au declarat ca au ca limba materna, limba romana. Acestia traiesc risipiti de istorie in trei regiuni importante ale Ucrainei: Cernauti, Transcarpatia si Odessa. Majoritatea absoluta din cei 32.152 de etnici romani din Transcarpatia traieste compact intre Tisa si Carpatii ucraineni, la granita cu Romania. In raioanele Teceu si Rahau functioneaza 11 unitati cu predare in limba romana, doua scoli mixte (romano-ucrainene) din care 7 scoli medii de nivel I-II (primar-gimnazial), 6 de nivel I-III (primar-gimnazial-liceal) si un liceu, respectiv Scoala nr. 2 din Slatina declarata de catre autoritatile ucrainene drept liceu, dar care intampina dificultati in activitatea sa din lipsa de cadre specializate.

Toate aceste scoli insumeaza 4.541 de elevi si 357 de cadre didactice. In cadrul Universitatii Nationale din Ujgorod functioneaza o sectie de invatamant superior in limba romana unde, o data la doi ani, sunt alocate 10 locuri pentru potentialii studenti de etnie romana, insa calitatea actului de predare datorita slabei dotari didacticomateriale lasa mult de dorit. Una dintre putinele consolari ale romanilor de acolo, altminteri destul de izolati vine de la programele TV ce mai pot fi receptionate cu chiu cu vai de pe teritoriul Romaniei. In rest, fondul de carte in limba romana, in ciuda unor eforturi facute, ramane in continuare insuficient, la fel ca si schimburile socio-culturale cu “fratii” din Romania… (date culese de pe reinvierea.wordpress.com)

Ucrainienii din Romania

Ucrainenii sunt al treilea grup etnic minoritar din Romania ca marime, numarand 61.350 de persoane conform recensamantului din 2002, adica aproximativ 0,3% din totalul populatiei. Ii gasim mai ales in nordul tarii, in zonele de langa granita cu Ucraina. Mai mult de jumatate din ucrainienii din Romania se afla in Judetul Maramures, un numar semnificativ de ucrainieni se gasesc in judetul Suceava (8.506 persoane) si – surprinzator – pe locul trei se afla judetul Timis (7.261 persoane). In judetul Tulcea au fost numarati 1.279 ucraineni. In 13 comune din Romania, ucrainenii detin o majoritate absoluta sau relativa. Fiind o minoritate etnica recunoscuta oficial, ucrainenii au un scaun asigurat in Camera Deputatilor.

Stefan Tcaciuc a ocupat aceasta pozitie din 1990 pana la moartea sa in 2005, cand a fost inlocuit de catre Stefan Buciuta. La liceul “Taras Sevcenko” din Sighetu Marmatiei se preda in limba ucraineana. In unele regiuni, ucrainenii sunt numiti: “rusini”,”ruteni“ (in Maramures si Banat), “hutuli” (in Bucovina) sau “haholi” (in Dobrogea). In trecut erau deseori numiti “rusi” sau “rusnaci” ( nu in sens peiorativ! ), denumire acordata in general slavilor rasariteni. Astfel, unele localitati din nordul Carpatilor Rasariteni poarta toponime care deriva din cuvantul “rus”: Ruscova, Rusii Bargaului, Rus, Campulung rusesc, Rusii-Munti, Rusii Manostioara etc.

 

Articole similare

Gold Art

Roxana Girceag

IMPRESII – Jurnal in imagini

comunicat de presa

Ciuperci in sos de unt si soia

Elena Turcu

Lasă un comentariu