Image default
Legislatie Solutii Constructive

Romania, in criza acuta de locuinte.

Perioada de criza se transforma in oportunitatea perfecta de cumparare, in imobiliare. Preturile apartamentelor au atins niveluri de neimaginat in urma cu doar cativa ani. Oferta insa este foarte mica si in continua scadere. Atat locuintele construite de stat cat si cele ridicate de investitorii privati sunt blocate la nivel de proiect, din lipsa de fonduri. Toata lumea pare sa ignore nevoia locativa a romanilor, incepand cu guvernantii si sfarsind cu constructorii, care se repozitioneaza si prefera sa intre in proiecte de infrastructura, cele mai profitabile investitii ale momentului.

In 2011 au fost finalizate aproximativ 44.500 de locuinte, cu 10% mai putin decat in anul anterior. Similar, in 2010 au fost construite cu 20% mai putine locuinte fata de 2009. Constructiile private nu mai sunt un motor, constructiile ridicate din fonduri publice nu mai sunt o garantie. Dupa schimbarea ministrului Elenei Udrea, MDRT incearca sa gaseasca o noua schema de constructie pentru blocurile ANL. Intre timp, nu se mai construieste niciun bloc nou.

Nu se vor construi locuinte ANL noi in acest an, dar se vor finaliza 1.800 incepute anii trecuti. Sunt cereri de cumparare a locuintelor, dar putine, pentru ca, din pacate, diferenta intre chiria pe care o platesc chiriasii respectivi si suma pe care trebuie sa o plateasca pentru a le cumpara este mare”, a declarat Cristian Petrescu, ministrul Dez­voltarii Regionale si Turis­mu­lui.

Numarul locuintelor construite din fonduri private a scazut cu aproape 1.900 unitati anul trecut. Dintre acestea, aproape 1.500 se afla in regiunea Bucuresti-Ilfov, adica exact perimetrul in care se construieste la cele mai mici preturi. Iar demersul de a construi locuinte ieftine este din ce in ce mai dificil, spun constructorii, in conditiile in care guvernantii nu decid sa implementeze strategii de stimulare a segmentului rezidential.

TVA de 5% pentru toate locuintele – solutia perfecta pentru stimularea domeniului rezidential

Cea mai potrivita metoda, spun ei, ar fi aplicarea TVA de 5% pentru toate locuintele, nu partial, cum se intampla acum. Iar faptul ca traversam un an electoral le da sperante ca acest lucru chiar s-ar putea intampla. Momentan insa, multi dezvoltatori au ales sa isi focuseze afacerile in alte domenii, cum ar fi cel de infrastructura. Acolo sunt banii, pentru moment. si exact acest segment a tras intreaga piata a constructiilor in sus.

Dupa o perioada in care piata constructiilor a stagnat, aceas­ta a avut o crestere de 7% in ultimul an. Ar putea sa creasca in continuare, se va mentine trendul ascendent. Sectorul privat are un rol important, iar de anul trecut a inceput sa reinvesteasca”, a continuat ministrul Dezvol­tarii Regionale si Turis­mu­lui, Cristian Petrescu.

In aceeasi directie merg si asteptarile reprezentantilor pietei.

Sperantele noastre se indreapta catre anul acesta, cand piata ar putea avea o crestere mai mare, fiind sustinuta in special de lucrari de infrastructura. Asteptam si investitiile pe zona privata, unde s-au anuntat multe proiecte, dar nu stim daca acestea vor incepe in 2012”, a completat Cristian Erbasu, presedintele Patronatului Societatilor din Constructii.

Contextul local poate suna incurajator, dar la nivel european, asteptarile sunt diferite. Perspectiva din sectorul constructiilor a fost modificata negativ, la nivelul celor 19 tari membre Euroconstruct. Scaderile asteptate sunt de 1,9% pentru 2012 si la 1,7% pentru 2013. Totusi, din 2014 este asteptata revenirea pe un trend ascendent a pietelor de constructii din toate tarile.

Articole similare

Recomandarile SIKA: Cum opresti rapid infiltratiile de apa

casamea.ro

Ești în căutarea unei hote de bucătărie? De ce anume trebuie să ții cont

comunicat de presa

Instalatorul

Dan Mazilu

Lasă un comentariu