Image default
Amenajari apartamente Amenajari Interioare

Rolul luminii in amenajarea interioara

Asadar, rolul lui este mult mai important decat crezi. Un sistem bine gandit iti va „imbraca” locuinta, ii va oferi personalitate si o va completa din punct de vedere decorativ.

Iluminatul general

Are rolul de a distribui lumina uniform intr-o incapere, fiind obtinut cu ajutorul unui corp de iluminat principal, precum plafonierele, lustrele sau candelabrele. Ca sursa de lumina principala, acestea trebuie alese in asa fel incat sa indeplineasca cerintele impuse de rolul functiunii respective. De exemplu, in birou, corpul de iluminat principal trebuie sa asigure o lumina puternica, ideala pentru a citi sau pentru a desfasura anumite activitati la computer. In dormitor este indicata o lumina calda, diafana si odihnitoare. Deci sursa principala poate fi un sistem de iluminat indirect, realizat din tuburi de neon ascunse in nise, la nivelul tavanului. Acelasi efect il pot avea si spoturile incastrate, cu intensitate mica sau alternanta.

Iluminatul ambiental

Veiozele, lampile, aplicele si lampadarele sunt responsabile de atmosfera unei incaperi. In plus, ii intregesc decorul si ii ofera personalitate si mister. Iluminatul ambiental este binevenit seara, atunci cand vrei sa te relaxezi, cand te uiti la televizor, citesti o carte sau pur si simplu stai la povesti cu cei dragi.

De asemenea, daca vrei sa obtii un iluminat de atmosfera, poti apela cu incredere la spoturi pozitionate in interiorul corpurilor de mobilier, care ofera o lumina discreta. Acestea se potrivesc foarte bine si in bucatarie.

Iluminatul directionat

In aceasta categorie intra lampile pentru birou sau citit, aplicele cu brat reglabil, spoturile care lumineaza blatul de lucru din bucatarie sau cele cu rol decorativ. Foarte practice in cazul iluminatului directionat sunt corpurile cu brate flexibile sau cele care se monteaza usor, permitand reasezarea lor in functie de nevoi.

De obicei, acest tip de iluminat este mixat cu cel general, eventual cu cel ambiental. Pozitionarea corpurilor de iluminat trebuie insa atent gandita, astfel incat sa existe armonie intre undele de lumina existente in incapere.

Idee!

Apeleaza la spoturi discrete pentru a sublinia anumite elemente decorative sau pentru a crea un centru de interes, cum ar fi zona de sedere.

Articolul poate fi citit in revista DOMUS, editia decembrie 2010

 

Articole similare

Bucătărie în stil vintage

comunicat de presa

Trandafiri pe un fundal… „rock”

revista Caminul

Amenajeaza-ti mansarda intr-un spatiu de relaxare!

Elena Virlan

Lasă un comentariu