Image default
Amenajare gradina Amenajari Exterioare

Rocaria – gradina organica a viitorului

Privelistea foarte frumoasa a plantelor alpine care se strecoara printre pietre poate fi obtinuta doar printr-o proiectare rafinata, combinata cu o munca dificila, de inalta calificare.

O rocarie trebuie sa aiba in primul rand un aspect natural. Pietrele si pietrisul asigura un mediu interesant pentru plantele in floare. Atat din punctul de vedere al aliniamentului, cat si al cromaticii, merg de minune iarba ascutita si pietrele ovale, plantele colorate si pietrele de calcar.

De asemenea, plantarea poate sa fie si planificata. De exemplu, plantele cataratoare au nevoie de mai mult spatiu, astfel incat, in timp, sa acopere pietrele din jurul lor. Exista si cateva reguli de baza care trebuie urmate, printre care amintim folosirea pietrelor de acelasi tip si construirea unor pante line.

Irigarea reprezinta o alta problema serioasa in „economia” unei gradini. Pentru a economisi apa, o resursa din ce in ce mai pretioasa, este foarte important ca vegetatia aleasa sa fie adaptata climatului zonei in care se afla gradina.

„Gradina organica” este acea gradina in care se folosesc, in locul substantelor chimice de sinteza (ingrasaminte chimice), ingrasaminte organice, categorie in care intra compostul si mranita. Tot organica este si incercarea de a folosi in gradina apa pluviala colectata in bazine de retentie subterane.

Lucrare realizata de arhitect-designer Liliana Teodoru.

 

Articole similare

Baie personalizata pentru o adolescenta

Elena Virlan

Peisaj montan in inima campiei

Dan Mazilu

Cele mai importante lucrari de primavara

Constantin Stefan

Lasă un comentariu