Image default
Calatorii LifeStyle

Ritualuri la romani care preced Invierea

Saptamana ce precede Pastele, numita saptamana patimilor sau saptamana mare, este menita sa pregateasca credinciosii pentru Inviere. Totodata, sunt rememorate suferintele lui Iisus Hristos din ultima perioada a vietii Sale pamantesti.

Iata ce se intampla in fiecare zi din saptamana patimilor:

Luni si marti sunt zile pregatitoare, in care credinciosii inteleg sensul venirii lui Hristos in lume, a patimilor si mortii Sale. In aceste doua zile, in fiecare biserica se citesc la Denii psalmi si pilde.

Miercuri este ziua in care Iuda l-a vandut pe Iisus Hristos fariseilor pentru 30 de bani de argint.

Joia mare praznuieste spalarea picioarelor apostolilor de catre Iisus, Cina cea de Taina la care Hristos a prefigurat jertfa Sa prin frangerea painii si oferirea vinului, rugaciunea din gradina Ghetsimani si prindera lui Iisus de catre soldati. Joi seara are loc in biserici Denia celor 12 Evanghelii, unde sunt citite patimile lui Iisus.

Vineri este ziua in care Hristos a fost rastignit pe cruce si a murit. In vinerea mare se slujeste doar Prohodul. La sfarsitul slujbei, biserica se inconjoara cu Sfantul Aer, pe sub care trec apoi credinciosii. Numit si Epitaf, Sfantul Aer este de fapt o panza pe care se afla imprimata scena inmormantarii lui Iisus. Epitaful simbolizeaza trupul mort al lui Mantuitorului.

Sambata spre Duminica, la miezul noptii, incepe slujba Invierii Domnului. Preotul aduce credinciosilor vestea Invierii lui Hristos aprinzand in mod simbolic lumanarile lor de la lumanarea cu care iese din altar.

Saptamana mare este asemeni unei scari cu sase trepte, pe care urcam spre Inviere. Postul se inaspreste pentru a pregati trupul si sufletul.

Sursa foto: www.pinterest.com

Articole similare

Tortul de ciocolata si frisca

RL online

Umilul cartof, cel mai sanatos super-aliment

Alexandra Furnea

Romania in exclusivitate la Milano

RL online

Lasă un comentariu