Image default
LifeStyle Retete

Reteta de Craciun: sarmale cu varza murata

Doamna Aurelia Pop ne-a trimis o reteta traditionala de sarmale cu varza murata. Mai jos va dezvaluim ingredientele necesare si modul de preparare:

Ingrediente

Umplutura:

1 kg de carne tocata de porc

sare, piper negru macinat, boia dulce (paprika) si cimbru uscat

Orez calit:

100 g de orez

1 lingura de ulei pentru calit orezul

1 si ½ ceapa tocata pentru calit cu orezul

In plus:

1 kg foi de varza (cantarite inainte de scoaterea nervurilor) cca. 50 de buc + cateva foi pentru tocat

500 g de piept de porc sau costita de porc, crud sau afumat

½ ceapa tocata – pentru asezat pe fundul oalei

2 linguri de ulei – pentru asezat pe fundul oalei

5-6 foi de varza acra tocate fidea pentru fundul oalei si de asezat deasupra sarmalelor

300 ml moare de varza pentru acreala

crengute de cimbru uscat

Pentru servire:

smantana

paine proaspata                                                        

Mod de preparare:

Condimentele tipice pe care le folosim la sarmale sunt sarea, piperul, cimbrul uscat si putina paprika (boia dulce). Pe langa sarmale mai punem in oala si bucatele de carne de porc mai grasa (piept sau costite).  Intr-o cratita am asezat 1/2 de ceapa tocata si o lingura de ulei si am calit-o la foc mediu (cu putina sare) pana a devenit translucida, fara sa se rumeneasca. Am adaugat in cratita si orezul (spalat in cateva ape) si l-am calit si pe acesta 2-3 minute, amestecand continuu ca sa nu se prinda. Am stins focul si am lasat cratita la racorit.

Am asezat carnea tocata de porc intr-un bol incapator si am asezonat-o cu sare, piper negru macinat, boia dulce si cimbru uscat. Am adaugat si orezul calit cu ceapa si am framantat bine compozitia. Adica mama a framantat-o cu mana si eu am pozat. Boiaua ii da culoare si gust.  Fiecare foaie de varza are o nervura centrala (mai groasa) care trebuie fie subtiata, fie scoasa de tot. Eu am preferat sa o elimin cu un cutit bine ascutit. Nu e nicio problema ca se taie foaia de varza pentru ca marginile ei vor fi rulate spre interiorul sarmalei si nu se pierde umplutura.

Am apropiat marginile foii de varza (de unde am scos nervura) si am asezat cate o lingurita de compozitie de carne tocata pe ea. Am rulat o tura cum se vede in imagini, apoi am inchis marginile laterale peste umplutura si am rulat pana la capat. Sarmalele mele au avut lungimi de cca 5 – 7 cm. 

Pe fundul oalei a pus 2 linguri de ulei si restul de jumatate de ceapa tocata (cruda, fara sa o caleasca!)

Urmeaza un strat de varza tocata fasii (jumatate din cata a pregatit)

Stratul urmator este compus din bucatele de piept de porc (jumatate din cantitatea din reteta)

In sfarsit vine randul primelor 25 de sarmale, asezate sub forma de raze, bine ingramadite unele langa altele

Din nou un strat de piept de porc (cealalta jumatate)

Urmeaza restul de 25 de sarmale

Ultimul strat este compus din restul de varza tocata

A mai presarat putin cimbru uscat (sau crengute de cimbru, daca aveti)

Articole similare

De ce nu dormim bine? Afla cauzele si solutiile.

casamea.ro

Ediția aniversară Astra Film Festival 2018 a început – mii de oameni în public și invitați din întreaga lume sărbătoresc 25 de ani de film documentar la Sibiu

comunicat de presa

Twinings: 300 ani de traditie, experienta si savoare contopite intr-o clipa de relaxare!

casamea.ro

Lasă un comentariu