Image default
Amenajare camera copilului Practic

Reguli pentru camera copilului

Ce trebuie sa ai in vedere pentru a amenaja corect si eficient spatiul destinat copilului tau iti spune arhitectul Radu Negoita.

 1. Cum trebuie privita camera copilului din punct de vedere al amenajarii?
  Camera copilului ar trebui sa fie atat un mediu sanatos si confortabil pentru noul membru al familiei dumneavoastra, cat si o platforma de teste, un laborator in care micul utilizator isi evalueaza influenta asupra elementelor componente ale universului fizic inainte de a lua contact cu necunoscutul dinafara casei.
 2. Ce trebuie avut în vedere atunci cand pregatesti spatiul pentru un copil?
  In anii de formare, copiii sunt foarte receptivi la stimulii vizuali si tactili, fiecare contact cu un lucru nou din acest punct de vedere fiind o lectie utila pentru intreaga viata. Acest lucru impune atat conceperea unei amenajari care sa ii stimuleze imaginatia, dar si acordarea unei atentii sporite aspectului sigurantei – cei mici nu sunt suficient de experimentati pentru a se proteja de accidente neplacute; este deci imperativa utilizarea pieselor de mobilier care, in afara de calitatea comfortului in utilizare, mai au nevoie de inca o calitate, cea a sigurantei in exploatare. Colturile trebuie sa fie rotunjite, iar accesul la zone cu potential de pericol limitat. Habitatul fiului sau fiicei dumneavoastra va  trebui sa fie prin urmare un microcosmos bogat in informatii in care micul explorator sa ia contact cu lumea fara a fi in pericol de a se accidenta.
 3. Ce materiale este indicat sa folosim pentru aceasta incapere?
  Materialele care vor intra in componenta amenajarii camerei vor trebui sa fie dintre cele cu grad minim de toxicitate – copiii isi “invata” habitaclul cu mainile, dar si cu gura, deci acest aspect trebuie luat in seama. Suprafetele netede sunt de asemenea mai sigure decat cele denivelate. Un covor care sa acopere toata suprafata de calcare ar fi de asemenea util – suprafata cu care va lua contact copilul va fi astfel moale, dar si calduroasa.
 4. Este mai costisitor demersul de amenajare a unei astfel de camere, decat cel al unui dormitor obisnuit?
  Amenajarea camerei copilului presupune un grad crescut de atentie, dar asta nu inseamna ca pretul celor cateva corpuri de mobilier de mici dimensiuni este mai mare decat al celor din camera parintilor, de exemplu. Diferenta semnificativa va fi la intretinere – camerele copiilor sunt mai aglomerate decat ale celorlalti membri ai familiei, deci curatenia aici va fi mai dificila.
 5. Ce solutii recomadati pentru camerele destinate a doi copii?
  Paturi suprapuse pentru economie de spatiu, daca acest lucru este necesar. Eficientizare maxima a spatiilor de depozitare – patul poate fi dotat cu sertar de lenjerie, iar cartile se pot depozita pe polite suspendate. Este important ca fiecare frate sa aiba o zona de lucru sau de joc al carei utilizator exclusiv sa fie, acest lucru va contribui la buna intelegere a celor doi.
 6. Cateva reguli de baza pentru decorul unor astfel de functiuni…
  Mobilierul simplu este mai usor de intretinut. Suprafetele cu o buna rezistenta la uzura sunt cele mai recomandate. Un criteriu in alegerea dumneavoastra ar putea fi si rezistenta structurala a diferitelor obiecte de mobilier, deoarece copiii nu se vor da in laturi de la diferite incercari menite sa o verifice. In materie de texturi si cromatica cel mai important este implicarea utilizatorul camerei daca acesta se afla la varsta la care isi doreste acest lucru. Pentru copiii foarte mici sunt recomandate nuantele pastelate datorita efectului linistitor – vor adormi mai usor intr-o camera cu peretii bleu-marin pal decat intr-una cu ei zugraviti in tonuri de rosu, de exemplu.
 7. Exista trucuri pentru a contrua un décor care sa se potriveasca indiferent de varsta destinatarului sau care sa implice doar mici modificari in timp? Ne puteti da cateva sfaturi?
  Copiii isi dezvolta personalitatea pe masura ce cresc, deci un ambient prea incarcat ar putea crea o nevoie ulterioara de modificari. Decorarea peretilor cu personaje din desene animate ar putea sa placa copilului la o varsta mica, dar nu si dupa ce trece de o anumita varsta. Un mobilier simplu si divers intr-o camera luminoasa cred ca ar face mai mult decat un set rigid de mobile de gama cumparat de la marii retaileri de profil.

 

Drd. arh. Radu Negoita

Tel.: 0742.426.685

Articole similare

Decor gratios intr-un dormitor de domnisoara

Elena Virlan

Un dormitor cu iz regal

Elena Turcu

Diningul ideal

Elena Turcu

Lasă un comentariu