Image default
Home

Refacerea termoizolatiei de pe pardoseala

Totusi, in cazul incalzirii prin pardoseala, izolarea acesteia este obligatorie, indiferent de tipul imobilului in care se afla locuinta. 

Sunt situatii in care adaugarea unor straturi de materiale termoizolante pe pardoseala devine o conditie a confortului termic. Ne referim aici, in principal, la apartamentele de bloc situate la etajul intai, care se gasesc fie deasupra unor pasaje de trecere, fie deasupra unor spatii comerciale slab incalzite pe timpul iernii.

Apartamentul pe care il prezentam aici se incadreaza in aceasta categorie, el fiind amplasat la primul etaj al unui bloc cu opt etaje, la parterul caruia se gasesc spatii comerciale neocupate. Termoizolatia initiala a pardoselii era formata dintr-un strat de caramizi de tip BCA si un strat de sapa care aveau impreuna o grosime de 20 cm. Sapa era finisata cu linoleum care fusese aplicat prin lipire.

In primele etape ale lucrarilor, linoleumul a fost dezlipit si aproape toti peretii perimetrali au fost demolati. Atunci s-a constatat ca exista o diferenta de nivel de 5 cm intre anumite zone ale locuintei. Pentru a se elimina acest neajuns, s-a decis eliminarea vechii sape si turnarea uneia noi. Surpriza mesterilor a fost ca sub stratul de sapa nu se gasea planseul, ci un strat de caramizi BCA. Instabilitatea acestora nu prezenta nicio garantie pentru viitoarea structura, asa ca s-a decis eliminarea lor.

Termoizolatia pardoselii a fost refacuta din trei straturi sccesive: nisip, polistiren extrudat si sapa din nisip si ciment. Acestea au masurat impreuna 10 cm, ceea ce inseamna ca au fost recuperati 10 cm din inaltimea camerelor, centimetrii care au contat atunci cand au fost proiectate volumele decorative de pe plafoane.

Etape de lucru:

  1. Lucrarile au inceput cu eliminarea vechii sape. Pentru aceasta s-au folosit dalta si ciocanul. Caramizile BCA din urmatorul strat au putut fi scoase manual, fara a se mai uzita de un alt instrument.
  2. Dupa eliminarea acestor straturi, planseul a fost bine curatat. Pe aceasta suprafata a inceput montajul conductelor de tur si retur ale instalatiei de incalzire.
  3. Pentru a eficientiza functionarea acesteia, a fost montata o cutie de distribuitori pe stalpul de rezistenta din centrul apartamentului. Au fost folosite conducte din cupru izolate.
  4. Pe planseul curatat a fost aplicat un strat de nisip. Acesta va oferi un bun suport pentru placile din polistiren extrudat si va elimina riscul fisurarii lor sub greutatea sapei.
  5. S-a folosit o scandura pe post de nivela, iar stratul de nisip a fost uniformizat. Operatiunea s-a repetat pana cand a fost obtinuta o grosime egala a stratului de 2 cm.
  6. Pentru a se evita orice anomalie a straturilor izolante, a fost trasata o linie reper pe toti peretii. Grosimea stratului de nisip a fost verificata permanent in toate zonele apartamentului.
  7. Peste stratul de nisip au fost asezate placile din polistiren extrudat cu grosimea de 3 cm. Ele au fost „tesute” pentru a le creste gradul de rezistenta si a evita fisurarea sapei.
  8. O etapa migaloasa a constat in decuparea placilor de polistiren extrudat in asa fel incat sa incadreze conductele instalatiei de incalzire fara a lasa spatii goale.
  9. Al treilea strat a fost din sapa din nisip si ciment. Ea a avut grosimi ce au variat de la 4 cm la 9 cm. Aceste grosimi diferentiate au condus la egalizarea inaltimii intregului apartament.
  10. In final, pardoseala a fost finisata folosindu-se doua materiale, in functie de incapere. In bai, vestibul si bucatarie s-a folosit gresia, iar in dormitoare si living parchetul din bambus triplu stratificat.

Articole similare

Cuprul – un nou finisaj pentru casa ta

Catalina Coca

Fii creativ! Și scările pot fi decorate

casamea.ro

Tips-uri pentru montarea şi întreţinerea parchetului

casamea.ro

Lasă un comentariu