Image default
Amenajari apartamente Amenajari Interioare

Redescopera stilul etno romanesc!

Exact cele pe care nu chiar atat de mult timp le consideram doar demene sa apara intr-un muzeu de specialitate.

Am fost intr-o vizita in atelierul Sabinei Moraru, un artist autentic care creeaza, picteaza, lucreaza cu drag si respect obiecte inspirate din folclorul nostru traditional.

Pe mine m-au umplut de duiosie tablourile cu teme din povestile noastre, canile inflorate, gainile si oitele decorative. Acea „naivitate” a artei populare este bine surprinsa in lucrarile ei si sper ca … in loc sa ramana intr-o nisa culturala, segmentul etnic romanesc sa iasa la lumina asa cum s-a intamplat cu ceramica Boemiei si a Macedoniei, ori a altor state invecinate care au stiut cum sa-si promoveze propriile valori si in afara granitelor.

La noi, aceste produse sunt promovate si apreciate doar in cadrul unei mici comunitati, interesata de asa ceva; comunitate care are stransa legaturi cu producatorii sau etnologii romani.

In general produsele de acest gen ori sunt inaccesibile publicului larg, ori  nu sunt cunoscute bine. De multe ori sunt confundate cu lucruri ieftine, tip taraba de pe marginea soselei, lucruri pe care nu (mai) vrem sa le avem in casa.

Nu-i vorbarie goala ce va spun, nici clisee mega-uzate. Daca vizitati vreodata un targ de specialitate si o sa va uitati mai atent la obiectele de factura etno – romaneasca autentice, o sa vedeti ca am dreptate in ceea ce spun. Si sper ca intr-o zi sa ajung sa le regasesc prin casele celor din jurul meu mai des decat azi – cand lipsesc aproape cu desavarsire.

 

Articole similare

Planul Casei Mele – octombrie 2010 online doar pe www.casamea.ro

RL online

Penthouse-ul spectaculos dintr-o cladire din New York, construit de ODA Architecture pentru un multimiliardar

Madalina Constantin

Aspect rural intr-o casa ultramoderna din Olanda

casamea.ro

Lasă un comentariu