Image default
LifeStyle

Raspunderea producatorilor pentrupagube generate de produse cu defect

Chiar daca ati mers la bancul de probe cu noul televizor achizitionat, cand ati ajuns acasa acest aparat electronic a determinat scurtcircuitarea instalatiei electrice.

Ati suferit si arsuri din cauza acestui incendiu? In acest caz sunteti indreptatiti sa cereti despagubiri. exista un mecanism de raspundere pentru pagube cauzate de produse cu defecte, reglementat la nivel comunitar de catre directiva nr. 1985/374, modificata si completata prin directiva nr. 1999/34/ce, iar la nivel national, de catre Legea nr.240/2004.

Aceste acte normative ofera o protectie impotriva riscului de a achizitiona un produs care sa va puna in pericol viata, sanatatea ori interesele legitime, fara a se exclude, asadar, repararea prejudiciilor suferite de dumneavoastra. Cu defect este acel produs care nu ofera siguranta la care dumneavoastra va asteptati in mod legitim. Trebuie sa se tina seama de toate imprejurarile, in special de modul de prezentare a produsului, de toate utilizarile previzibile ale acestuia si de data punerii in circulatie. Produsul cu defect nu trebuie confundat cu produsul periculos.

Exista produse periculoase prin natura lor, care nu sunt defecte. informarea dumneavoastra completa atat verbal cat si prin instructiunile de folosire, poate face produsul sigur. De exemplu, un medicament administrat intr-un dozaj necorespunzator poate fi periculos pentru sanatatea dumneavoastra, dar el este sigur atunci cand se respecta instructiunile de folosire. Atentie, insa! un produs nu poate fi considerat cu defect doar pentru ca un alt produs, cu masuri imbunatatite de siguranta, a fost creat mai tarziu. raspunderea pentru prejudiciile cauzate de produsul cu defect ii revine producatorului, care poate fi, dupa caz:

– fabricantul produsului finit al unei materii prime sau parti componente ale produsului;

– orice persoana care se prezinta ca producator, prin faptul ca isi inscrie pe produs numele, marca sau alt semn distinctiv;

– orice alta persoana care importa un produs in Romania/din Uniunea Europeana in vederea vanzarii, inchirierii, cumpararii sau altei forme de instrainare in cadrul activitatii proprii de comercializare in cadrul societatii;

– fiecare furnizor al produsului respectiv, daca producatorul acestuia nu poate fi identificat si daca furnizorul nu il comunica celui prejudiciat, intr-un interval de timp rezonabil, datele de identificare ale producatorului sau ale persoanei care i l-a furnizat; aceasta dispozitie este valabila si pentru un produs importat, in cazul in care, produsul nu indica identitatea importatorului, chiar daca este precizat numele producatorului.

In ce conditii se poate angaja raspunderea producatorului?

Raspunderea pentru produse este o notiune larga, atat din punctul de vedere al persoanelor intre care opereaza, cat si in ce priveste natura si felul raspunderii. Din punctul de vedere al persoanelor intre care opereaza se constata ca raspunderea pentru produse poate interveni intre urmatoarele persoane:

producatori si ceilalti participanti la circuitul productie-distributie-consum, precum si intre producatori si cei asimilati de lege acestora, pe de o parte, si consumatori, pe de alta parte. In ce priveste natura raspunderii pentru produse, aceasta poate fi penala, contraventionala sau civila. Felul raspunderii – contractuala sau delictuala – difera, in principiu, in functie de existenta sau inexistenta unei legaturi contractuale intre producator si dumneavoastra si de natura prejudiciului. Cand insusi produsul defectuos constituie prejudiciul, in sensul ca nu corespunde necesitatilor in vederea carora a fost achizitionat, de exemplu congelatorul cumparat de dumneavoastra nu ingheata, opereaza raspunderea legala, fundamentata pe obligatia de garantie impotriva viciilor aparente sau ascunse ale produsului.

Raspunderea producatorului opereaza indiferent daca intre el si dumneavoastra exista sau nu raporturi rezultate din incheierea unui contract, aceasta putand fi angajata atat pentru prejudiciul actual cat si pentru cel viitor. Aceasta nu exclude posibilitatea ca, in cazul in care prejudiciile cauzate de produsul cu defecte nu intra in domeniul de aplicare al Legii nr.240/2004, sa pretindeti despagubiri in temeiul raspunderii contractuale sau extra contractuale ori a altui regim special de raspundere existent la acel moment.

Poate fi producatorul exonerate de raspundere?

Exista cateva cazuri in care producatorul nu este raspunzator, daca se dovedeste ca nu este el cel care a pus in circulatie produsul respectiv. De exemplu, se subintelege ca punerea in circulatie reprezinta acea actiune prin care produsul respectiv este disponibil, pe piata, pentru prima data in vederea distribuirii sau utilizarii.

Daca producatorul incredinteaza produsul unei anumite persoane pentru a-l incerca, de exemplu, un autoturism, nu inseamna ca l-a pus in circulatie; de asemenea nu se considera pus in circulatie daca produsul a fost furat si hotul l-a utilizat el insusi sau l-a introdus pe piata. De asemenea, producatorul este exonerat de raspundere daca defectul nu a existat la data la care acesta a fost pus in circulatie sau a aparut ulterior punerii in circulatie a produsului din cauze neimputabile lui.

Cum se poate actiona impotrivaproducatorului?

Pentru a va valorifica drepturile trebuie sa introduceti o actiune in justitie in termen de 3 ani de la momentul in care dumneavoastra ati avut cunostinta de prejudiciu, de defect si de identitatea producatorului. Actiunea trebuie introdusa inainte de implinirea termenului de 10 ani de la punerea in circulatie a produsului. Actiunea pentru repararea pagubelor produse este de competenta instantei de judecata in a carei raza teritoriala s-a produs paguba, se afla sediul sau, dupa caz, domiciliul paratului.

Sursa: Centrul European al Consumatorilor din Romania

Articole similare

8 plante care nu necesita udare frecventa

Elena Virlan

Ytong a primit pentru a doua oara distinctia „Brand of the century”

comunicat de presa

LG lanseaza terminalul multimedia de top

comunicat de presa

Lasă un comentariu