Image default
LifeStyle

Raku- tehnica japoneza de prelucrare a obiectelor din ceramica

Printre elementele spectaculoase ale tehnicii se numara:

– temperaturi foarte mari de ardere: 1000 de grade Celsius la prima ardere si 1200 la cea de-a doua;

– scoaterea obiectelor INCANDESCENTE din cuptor in cadrul celei de-a doua arderi si racirea lor

– “craparea” glazurii (culorii) constituie elementul de specificitate al tehnicii Raku; acesta da senzatia de “vechi” si se realizeaza prin fortarea oxigenului din glazura sa arda dupa ce este scos din cuptor, prin “inabusirea” sa in recipiente umplute cu ziare, rumegus sau alte materiale inflamabile;

– IMPREVIZIBILITATEA – variatii infime de temperatura pot duce la variatii mari ale nuantelor finale: Raku este o tehnica a hazardului, este o tehnica in care compozitia lutului, glazurile, compozitia aerului, presiunea atmosferica din momentul arederii, starea si respiratia artistului, indicele de umiditate, toate pot schimba/altera – in bine sau in rau – rezultatul final. Este asadar si o tehnica cu multe pierderi… dar cu rezultate incredibile.

– Temperaturile mari de ardere a glazurilor dau culorii o rezistenta extrema: practic glazura rezista in timp (chiar si zgarieturilor) la fel de mult ca si obiectul in sine.

Din aceste motive (consumul mare de energie – curent si gaz – pt cele doua arderi, compozitia speciala a lutului – trebuie sa fie rezistent la socul termic, riscurile, pierderile, imprevizibilitatea si nu in ultimul rand faptul ca nu se foloseste roata olarului) tehnica nu este folosita de prea multi artisti si chiar si cei ce o stapanesc o folosesc doar ca hobby.

Etapele realizarii unui obiect prin metoda Raku sunt urmatoarele:
– modelarea
– uscarea
– finisarea
– prima ardere (1000 de grade)
– racirea lenta
– glazurarea
– uscarea
– a doua ardere (1000 – 1200 de grade)
– racirea brusca si spalare

Despre „Ceramic Art Vision by B”

Arta Raku este cunoscuta de mult in Europa, mai ales in Austria si Germania, si este cu-adevarat ceva deosebit si special in domeniul decoratiunilor si amenajarilor interioare si exterioare, iar noi incercam sa o ridicam la sublim. Avem experienta de peste 3 ani in domeniul acesta si speram sa impunem un standard “made in Romania”.

Din punct de vedere artistic, am ales sa impunem principii de “natural” si “asimetric”, pentru ca acesta este spiritul original al tehnicii, si el este foarte apreciat in randul clientilor nostri: te poti uita la un obiect fara sa te plictisesti, descoperi in el noi si noi valente si semnificatii pe masura ce il privesti, iar faptul ca nu reprezinta un concept familiar si bine definit stimuleaza incredibil imaginatia privitorului/ proprietarului.

Contact:
Vlad CARBUNE
Tel.: 0748 85 49 66

Mail: [email protected]

https://www.facebook.com/CeramicArtB

Articole similare

The Public Advisors comunica pentru HomeFinders.ro

comunicat de presa

Magiunul, reteta copilariei

Simona Popa

Masuta de cafea rustica

Elena Virlan

Lasă un comentariu