Image default
LifeStyle

Rafting

Coborarea apelor repezi in ambarcatiuni speciale continua, intr-un mod romantic, vechea traditie a plutasilor si a plutelor facute din busteni.

Denumirea sa provine din engleza, whitewater rafting (rafting de apa alba). Valurile involburate, reci, puternice, atrag amatorii de senzatii tari, dar mai ales pe cei care stiu ca acest sport presupune o pregatire temeinica, antrenament, capacitate de stapanire, decizii rapide si echipament adecvat, de buna calitate.

In Romania, Defileul Jiului, intre Livezeni si Bumbesti-Jiu, este sectorul in care acest sport se poate face in cele mai bune conditii si in cea mai mare perioada a anului.

In functie de gradul de dificultate, raurile sunt clasificate pe 6 grade, de la WW I la WW VI, dar in raftingul de agrement se admite doar gradul IV.

Pentru practicarea acestui sport este necesara folosirea unui echipament special, ce include ambarcatiuni si costum de protectie.

Ambarcatiunile folosite sunt de mai multe tipuri, in functie de material, forma si utilizare. Unele sunt rigide, din lemn, plastic, fibra de sticla sau gonflabile, umplute cu aer inainte de a pluti, iar pentru inaintarea si mentinerea directiei se folosesc vaslele sau padelele.

Canoea gonflabila este partial pluta, datorita stabilitatii, si partial caiac, datorita manevrabilitatii, si ofera un plus de confort utilizatorilor.

Raftul este o barca de mari dimensiuni, cu o forma ovala, ce se construieste pentru 4 pana la 10 persoane, iar in functie de model poate aborda rauri cu grad mare de dificultate.

Pluta are o forma alungita, iar spatele liber permite evacuarea rapida a apei, si este cunoscuta ca fiind cea mai raspandita in raftingul de agrement.

Cataraftul este un tip de barca versatila si poate fi utilizata atat in apele repezi de munte, cat si in cele linistite ale lacurilor.

Echipamentul de protectie al fiecarui participant la acest sport este format din costum din neopren ce asigura flexibilitate, flotabilitate, protectie termica si mecanica, vesta de salvare, incaltaminte adecvata si casca. Pentru temperaturi scazute se folosesc si manusi, ciorapi sau imbracamintea intermediara din neopren.

Articole similare

High Heels High Hopes, primul Society Club din Romania a fost lansat

comunicat de presa

Morcovi caramelizati cu nuci

Catalina Coca

Irezistibila bucataria traditionala romaneasca

Mariela Vanu

Lasă un comentariu