Image default
Amenajari Exterioare

Protejarea plantelor impotriva inghetului

Daca aveti plante sensibile la ger, este momentul sa le pregatiti pentru iernare. Strategia este diferita de la planta la planta.

De pilda, daca este vorba despre smochin, primul lucru care se face este scurtarea ramurilor. Taiati din ele cat considerati ca este necesar pentru a-l putea inveli. Nu va ingrijorati, smochinul este o planta cu crestere abundenta, si tot ce ati taiat acum, va creste la loc in anul urmator, aproape vazand cu ochii.

Cand ati terminat ajustarea coroanei, incercati sa indoiti crengile spre interiorul coroanei, dar fara a le frange. Cereti ajutorul cuiva, singur nu va puteti descurca. Cand dvs tineti creanga pliata, ajutorul dvs trebuie sa o lege in acea pozitie.

Pont: folositi o sfoara groasa sau lata. Una subtire ar intra usor in „carnea” ramurii si ar deteriora-o, sau chiar ar putea-o rupe.

Faceti la fel cu toata coroana, apoi umpleti spatiul dintre crengi cu paie curate, sau cu plante de porumb. Deasupra acestei paturi improvizate puneti panza de sac, sau folie din polietilena (caz in care faceti in asa fel, incat planta sa poata respira, altminteri exista riscul sa se mucegaiasca partea vegetativa). Lucrarea aceasta este specifica nu doar smochinului, ci si altor plante meteo-sensibile (rodia, de pilda).

 La trandafiri e mai simplu: tufa se taie la 40-50 cm inaltime, iar radacina se musuroieste cu pamant reavan. Inaltimea musuroiului nu e nevoie sa fie superioara cotei de 30 cm. Noima acestei lucrari este urmatoarea: radacinile unor soiuri de trandafir nu rezista la mai putin de -12C. Deci important este sa protejati radacinile, nu si baza crengilor- din acest motiv nu este nevoie de mai mult de 30 cm.

De retinut: aceasta lucrare se face numai atunci cand pamantul este uscat. Maruntiti-l bine, pentru a putea intra printre toate crengutele, apoi astupati bine tufa, dar fara a  batatori pamantul. Dac nu va puteti permite sa folositi pamant (primavara va fi relativ dificil sa-l indepartati, mai ales daca aveti si alte flori in zona), puteti folosi la fel de bine frunze uscate, paie etc., cu conditia sa le puneti in asa fel, incat sa nu le ia vantul.

Articole similare

Suportul mobil pentru gradini proaspete toata vara

Elena Turcu

Picnic princiar

Laura Ilica

Cum amenajam o gradina de 100 metri patrati?

Elena Turcu

Lasă un comentariu