Image default
Legislatie Solutii Constructive

Procesul de achizitie a unei locuinte, diferit fata de anii anteriori

Recesiunea i-a invatat pe romani ca trebuie sa fie mai atenti cu banii lor, chiar daca acestia sunt oferiti de banca. De asemenea, clientii au invatat sa selecteze agentii imobiliari de calitate si sa nu mai plateasca pentru serviciile diletantilor.

Abordarea romanilor in ceea ce priveste achizitiile imobiliare se schimba de la un deceniu la altul. Piata imobiliara fiind relativ tanara fata de alte tari, clientii continua sa invete „regulile jocului”, astfel ca si preferintele lor se modifica semnificativ. Daca clientul anilor 2000 nu semana deloc cu cel al anilor ’90, perioada de criza a atras dupa sine alt comportament: cumparatorii cantaresc indelung oferta si sunt mult mai atenti catre ce se duc banii lor.  

„Gradul de educare al clientilor, respectiv al cumparatorilor, este mult mai ridicat decat in anii precedenti, decat in anii de glorie 2005-2008. Acest grad de educare inseamna, in primul rand, cunoasterea si exprimarea mult mai explicita a criteriilor dupa care incearca sa identifice bunul imobiliar dorit”, subliniaza Sorin Rosu, director general Apulum 94.

Clientii sunt mai precauti, studiaza mai atent oferta imobiliara, desi se intarzie procesul de achizitie.

Cumparatorii au in vedere aceleasi criterii de achizitie a unei locuinte ca acum cinci ani, insa ordinea acestora nu mai este aceeasi. In perioada de varf a pietei imobiliare, specialistii internationali sustineau ca singurele criterii luate in calcul erau „location, location, location” (trad: zona), insa in prezent, consultantii imobiliari romani subliniaza ca primele trei considerente sunt „pretul , pretul si iar pretul”.

„Criteriile de achizitie a unei locuinte s-au schimbat foarte mult fata de anii trecuti. Daca inainte, suprafata si zona erau criterii importante, in acest moment, pretul a devenit un criteriu fundamental in achizitia imobilului. Bineinteles, celelalte elemente descriptive ale cererii unui client raman in acelasi timp valabile – zona, gradul de dotare a locuintei sau suprafata acestuia”, continua reprezentantul Apulum 94.

Dar daca pretul primeaza in alegerea locuintei, nu inseamna ca importanta altor criterii este la mare departare. Romanii au invatat ca pot fi pretentiosi atunci cand este vorba de banii lor, asa ca au rabdare si cauta cea mai buna oferta, care sa le intruneasca toate cerintele.

„Consider ca punctele de echilibru in achizitia unei locuinte sunt zona, pretul si starea proprietatii. Toate trei coexista, iar vanzarea se face doar daca aceste trei puncte corespund. Daca zona este buna, trebuie sa fie si pretul competitiv, sa fie corespunzatoare si starea proprietatii”, spune Ileana Preda, reprezentant RENET Real Estate Network.

 Cititi articolul integral pe www.imopedia.ro

Articole similare

Proiect de vanzare – Star 1

RL online

O curte „fericita” iarna este o curte pavata!

casamea.ro

Costurile suplimentare ale unei tranzactii imobiliare

RL online

Lasă un comentariu