Image default
Legislatie Solutii Constructive

“Prima Casa” i-a determinat pe unii proprietari sa urce preturile si cu 35%

Vanzatorii de locuinte din Bucuresti au inceput sa creasca, din luna mai, preturile solicitate, dupa ce au remarcat intensificarea interesului potentialilor cumparatori ca urmare a introducerii programului “Primacasa”, majorarile fiind, in unele cazuri, de peste 35%, potrivit site-ului Imopedia.ro.

Vanzatorii de apartamente din Bucuresti maresc preturile din anunturi, pe zi ce trece, incurajati de numeroasele telefoane primite de la potentialii beneficiari cu «Prima Casa». Conform bazei noastre de date Imopedia.ro, din mai si pana acum pretul mediu al apartamentelor din Bucuresti a crescut cu 4%. In zona de sud rata de crestere a preturilor este de aproape trei ori mai mare decat media pe Bucuresti, ajungand la 10%. Punctual, exista insa proprietari care au pretentii mult peste medie, «umfland» preturile si cu peste 35%”, se arata intr-un comunicat al site-ului imobiliar.

De exemplu, pentru un apartament de doua camere confort 2, cu o suprafata de 38 de metri patrati, in zona Brancoveanu, se cereau in aprilie 37.000 euro, iar in prezent 50.000 euro.

Alte exemple, din baza de date postata pe site-ul imobiliar, sunt un apartament cu doua camere pe Soseua Oltenitei, care in perioada aprilie – mai era evaluat de proprietar la 55.000 euro, iar pretul actual este de 67.000 euro, si o locuinta cu doua camere in zona Emil Racovita, cu un pret de 52.000 euro in luna mai, iar in iulie de 60.000 euro.

“Nu toate zonele evolueaza la fel. Presiunea venita din partea potentialilor cumparatori girati de stat se simte doar pe segmentul de jos al ofertelor actualizate in ultimele luni. Cele mai afectate de scumpiri sunt cartierele cu apartamente care se incadreaza in bugetul programului «Prima Casa», respectiv in sud, vest si est. Din analiza evolutiei preturilor de la inceputul anului pe zone, se observa ca acolo unde astazi proprietarii se grabesc sa scumpeasca s-au inregistrat de fapt si caderile cele mai mari de pret intre lunile ianuarie-aprilie”, precizeaza sursa citata.

Astfel, intre sfarsitul lunii aprilie si sfarsitul lui iulie, in zona de sud a Capitalei apartamentele s-au scumpit cu 4% in luna iunie fata de mai si cu inca 6%, in iulie fata de iunie.

De asemenea, in ultimele doua luni, preturile apartamentelor din partea de est au crescut cu 5% – 2% in iunie si inca 3% in iulie, iar in vest cu 4%.

In schimb, in zonele centrale si de nord preturile apartamentelor au mai scazut in medie cu 4-5% in iunie si iulie, in conditiile in care majoritatea proprietarilor din aceste zone s-au reorientat spre inchiriere, putini mai fiind dispusi sa vanda.

In total, in baza de date Imopedia.ro se afla 484.920 de anunturi imobiliare.

In urma cu o saptamana, compania de servicii imobiliare Colliers estima ca proprietarii apartamentelor vechi cu doua camere din Bucuresti au urcat preturile cu 10-15%, dupa lansarea programului “Prima Casa”, in prezent fiind aproape imposibil sa se gaseasca oferte pentru astfel de locuinte sub 60.000-62.000 euro in Militari, Titan sau Iancului.

Persoanele care vor sa ia credite prin programul “Prima Casa” platesc un avans de 5% pentru o locuinta de maximum 60.000 euro sau de 3.000 euro plus diferenta din pretul de achizitie, iar rata dobanzii este EURIBOR (rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara) la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite in euro, respectiv ROBOR (rata dobanzii la imprumuturi pe piata interbancara romaneasca) plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de finantator.

sursa: www.mediafax.ro

Articole similare

Baie in alb si negru

Daniela Stefan

Proiect de vanzare – Domino

RL online

Piata imobiliara se pregateste de revolutie: locuintele ieftine si eficiente vor fi obligatorii, in urmatorii ani

RL online

Lasă un comentariu