Image default
Amenajare living Practic

Povestea fetei de masa in modele, texturi si culori

Spre exemplu expresia de a pune masa isi are originea in evul mediu cand masa se punea la propriu si pe un suport de capre de lemn era pozitionata o placa grea din acelasi material. Sevetul de masa apare abia in secolul XVI si a avut ca predecesori in evul mediu timpuriu o panza lunga atarnata pe care mesenii o foloseau sa se stearga intre mese sau in epoca romana o tesatura fina alba, uneori brodata cu fir de aur, pe care fetele o utilizau pentru a se sterge pe maini inaintea mesei.

Chiar si atunci cand a aparut in forma individuala servetul avea ca scop principal protejarea ornamentelor de dantela din jurul gatului. La inceputul sec. XX servetul avea deja o insemnatate importanta in trusoul de nunta al fetelor si era brodat cu migala.

Fata de masa era dublata in evul mediu de o panza care servea la stergerea mainilor si a gurii. Mai tarziu in casele regale fetele de masa erau protejate in cufere si exista chiar si o functie importanta de pastrator de fete de masa si o alta de lavandier al regelui, care stropea tesaturile cu lavanda si parfum de roze. Deja la jumatatea secolului XIX fata de masa devenise pentru burghezi un instrument de evaluare a bogatiei fiind frumos ornata si brodata.

In zilele nostre fata de masa este un element important in special in decorarea interiorului de dining. Culoarea, textura si modelele fetei de masa pot crea o anumita atmosfera, ne putem juca in amenajare cu aceste tesaturi, putem adauga anumite note de aspect, putem crea conexiuni sau contraste vizuale.

Fata de masa poate fi o pata de culoare sau se poate armoniza cu tema de decorare, putem alege o culoare profunda sau una curata, luminoasa cu un imprimeu simplu sau un model mai complicat, in stil clasic sau design. Un verde crud va revigora conversatia de la cina iar accentele visinii, rosii sau aurii ne vor introduce rapid intr-o atmosfera festiva.

Exista o diversitate larga de fete de masa, de dimensiuni, modele, combinatii de culori si materiale, sigur ca alegerea finala o vom face pe baza propriilor aprecieri insa ne pot sfatui si specialistii din showroom-ul Koncepto unde avem si o varietate larga de propuneri si preturi pentru fetele de masa, festive sau de toata ziua.

Material realizat de Design Boutique

 

Articole similare

10 idei istete de depozitare a cartilor in camera copilului

Elena Virlan

Cum să-ţi faci un cuier din umeraşe vechi din lemn

casamea.ro

Reamenajare moderna intr-un apartament

Elena Virlan

Lasă un comentariu