Image default
Echipamente si materiale de constructii Solutii Constructive

Pompele de caldura

Dupa majoritatea estimarilor, rezervele de gaz se vor epuiza peste 20-30 de ani. Pana atunci mai e putin, si lucrul cel mai intelept pe care-l putem face este sa ne pregatim din timp. 

O solutie este pompa de caldura. Ce este aceasta? Un fel de frigider pe dos. Aparatul de racit absoarbe caldura alimentelor si o elibereaza in incapere. Pompa de caldura functioneaza invers: ia caldura din mediul inconjurator, si o elibereaza „inauntru”, in cladirea de care „raspunde”. 

De unde este absorbita caldura, mai precis? De cele mai multe ori din pamant, dar si din apa panzei freatice sau din aer. 

Intrebarea e: bine, dar cand afara e frig, mai e caldura ce poate fi „furata”? Ba bine ca nu! Ganditi-va la un lucru simplu: apa rece de la robinet are o temperatura relativ constanta, de 12-14 C, indiferent ca-i vara sau iarna. Explicatia? Aceasta este temperatura solului, la 1.5 adancime. Faptul ca tari „reci”, precum Suedia sau Danemarca s-au orientat masiv catre acest sistem vorbeste de la sine. 

Principiul este acelasi, dar variante pentru constructia pompelor de caldura sunt mai multe. Colectoarele de caldura pot fi orizontale, verticale, de fantana (se aprovizioneaza cu energie din fantana de langa casa) sau din aer. 

Singurul consum de care se face „vinovata” pompa de caldura este cel electric. Pompa de caldura inglobeaza un compresor care, se intelege, functioneaza cu un oarecare consum electric. Nu va speriati, insa! Pompa da in loc mult mai mult decat „fura”. De pilda,  din 1 LWh consumat, o pompa apa-apa produce 5.4- 5.5 Kwh de energie termica, altfel spus, coeficientul de performanta (COP) este de 5.4- 5.5! Unde ati mai auzit de asa ceva? Cine va ia 1 leu, pentru ca sa va dea inapoi, imediat, 5? Nimeni! 

 

Articole similare

P+1E 1109

RL online

Proiect de casa 09052012

RL online

Vata minerala nu isi pierde din proprietati in timp, rezista pe toata durata de viata a cladirii

Catalina Coca

Lasă un comentariu