Image default
Amenajare gradina Amenajari Exterioare

Plante de interior care tolereaza umbra

Ce facem in aceasta situatie? Posibilitatile nu sunt foarte numeroase, dar avem cateva optiuni in materie de specii ce se preteaza la spatii mai intunecoase.

Una dintre aceste plante este Zamioculcas zamiifolia, de altfel si preferata mea. Introdusa in Europa inca din secolul al XIX-lea, a devenit rapid foarte populara datorita aspectului deosebit al frunzisului. Acesta este foarte bogat si de un verde intens si foarte lucios. Este o planta putin pretentioasa si suporta usor conditii vitrege. Iubeste lumina, si se dezvolta excelent cand are parte de ea, insa va tolera fara probleme si zonele mai intunecoase si temperaturile mai joase, de pana la 14-15 grade. Atentie cu frecventa udarii. Excesul de umezeala este cel mai mare dusman, caci ii pot putezi radacinile. Vara se uda saptamanal, insa iarna udare se reduce la o data pe luna, sau atunci cand pamantul este uscat pe o adancime de 5-7 cm. Vara ii place sa ii pulverizezi frunzisul cu apa. Ingrasamant se aplica lunar doar din primavara, pana in toamna. Are nevoie de un sol cu PH neutru, si cat mai permeabil.

O alta varianta este Epipremnum aureum, planta agatatoare ce se comercializeaza pe suporti inalti speciali de prindere. Are frunze mari brazdate cu galben din loc in loc, si tolereaza foarte bine zonele umbroase. Nu necesita ingrijiri speciale, pamantul de flori din comert este foarte potrivit pentru ea. Cand o montezi in ghiveci, este de preferat sa o asezi pe un pat de pietris umed, deoarece are nevoie de umezeala in sol, insa nu in exces. Aceasta planta este foarte potrivita pentru intrari, sau daca doresti sa incadrezi ceva, datorita aspectului columnar pe care il capata pe suportii speciali din bambus cu care vine. Fertilizarea se face primavara si vara la cateva saptamani. In timpul verii frunzele trebuiesc pulverizate cu apa.

Calathea este ultima planta pe care ti-o recomand pentru zonele umbroase. Sunt foarte multe specii, cele mai frumoase au frunzisul verde, sau verde cu argintiu pe partea superioara, si purpuriu pe partea inferioara. Este o planta de talie mai mica decat celelalte doua. Are nevoie de un sol usor, care se dreneaza bine, dar si de multa umezeala. Vara se uda din abundenta, dar si iarna solul trebuie sa fie mereu umed. Fertilizarea se face primavara si vara la doua saptamani.

Locurile umbroase din casa nu trebuie sa te sperie, exista totusi solutii. Oricare din aceste plante, sau toate in combinatie, vor imbraca foarte frumos casa sau biroul tau.

Mai multe informatii si sugesti gasiti si pe www.amenajarigradinibucuresti.ro

Articole similare

Rocaria si gradinile organice

Ion Diamandi

10 legume usor de cultivat pe balcon

Georgiana Sfarlea

5 greșeli care te pot costa scump când îți renovezi baia

comunicat de presa

Lasă un comentariu