Image default
Legislatie Solutii Constructive

Plafonul de garantare a “Primei Case” s-ar putea mari la 100.000 euro

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) a transmis o scrisoare Ministerului de Finante in care cere majorarea plafonului de garantare la 100.000 de euro pentru locuintele noi in cadrul programului Prima Casa.

De asemenea, oamenii de afaceri din AOAR propun acordarea de vouchere pentru persoanele care inchiriaza locuinte noi, pentru a stimula aparitia de noi ansambluri rezidentiale.

“In urma discutiilor pe care le-am avut cu oamenii de afaceri, am transmis o scrisoare MFP in care solicitam guvernului creşterea plafonului de garantare pentru Prima Casa la 100.000 de euro pentru sprijinirea constructiilor de locuinte in 2010 şi suportarea de catre stat a unei parti din rata platita de cumparator”, a declarat pentru NewsIn, secretarul general al AOAR, Cristian Parvan.

“Totodata, am cerut introducerea de vouchere, respectiv subventionarea unui anumit procent din chirie, pentru cei care aleg sa stea in chirie in casele nou-construite. Aceasta masura ar asigura o mai buna mobilitate a fortei de munca din Romania, pentru ca nu este normal ca angajatii sa lucreze toata viata intr-un singur oraş”, a completat el.

O alta propunere a mediului de afaceri vizeaza acordarea gratuita de terenuri de catre primarii pentru complexurile rezidentiale ridicate in acest an.

“Constructia casei ar urma sa fie suportata de catre dezvoltator, iar dobanda platita de cumparator ar putea fi suportata de catre stat, intr-o combinatie de tip ANL. Se pune problema realizarii unui parteneriat public-privat, in care sa fie parte şi primariile, ce urmeaza a pune la dispozitie terenul şi utilitatile pentru ansamblurile rezidentiale construite prin acest program.

In acest mod, casele vor fi mult mai ieftine şi vor putea fi cumparate mai uşor de catre cei interesati”, a explicat Cristian Parvan.

Reprezentantii AOAR avertizeaza Guvernul ca sectorul constructiilor se va contracta şi in 2010 daca se va continua cu “masurile populiste” din 2009.

“Programul Prima Casa a avut un impact strict electoral in 2009, nu a avut niciun impact in sensul creşterii economiei, ci doar eventual in domeniul tranzactiilor imobiliare. Daca se va continua cu stimularea vanzarii constructiilor vechi, vom asista la o contractie a sectorului constructiilor şi in 2010”, a mai afirmat Cristian Parvan.

sursa: imopedia.ro

Articole similare

Ce faci cu creditele neachitate, daca esti mostenitorul datornicului?

RL online

Zona Mosilor, locul ideal pentru cei care vor apartamente sau case, noi sau vechi, ieftine sau scumpe

RL online

Analiza imobiliara Iasi

Costel Popa

Lasă un comentariu