Image default
Home

Placi ceramice

Placarea cu gresie constituie o optiune avantajoasa datorita calitatilor pe care aceasta le are: rezistenta in timp, intretinere usoara, adaptare la orice stil decorativ.

Datorita diversitatii tot mai crescute din punctul de vedere al culorilor si designului, placile ceramice ofera nenumarate posibilitati de combinare si asortare. Ceea ce face ca gresia sa fie mai utilizata decat alte finisaje este rezistenta ridicata la umezeala si pretul, uneori foarte accesibil.

Daca a sosit momentul ca gresia din locuinta ta sa fie inlocuita sau doresti sa o utilizezi pentru prima data, este indicat sa iei in calcul o serie de aspecte ce sunt esentiale pentru obtinerea unor finisari de calitate. Desigur, doar alegerea corecta a placilor nu este suficienta pentru a obtine finisarile dorite intrucat intervin si factori cum ar fi alegerea potrivita a materialelor complementare, precum si calitatea lucrarii (manopera).

Achizitionarea placilor de gresie implica o serie de aspecte ce tin aproape exclusiv de gusturile si preferintele noastre. Acestea sunt: designul, coloristica, marimea, elementele decorative.

Aspectul este strans legat de stilul de amenajare. Este indicat ca gresia sa fie in armonie cu stilul adoptat (clasic, rustic, modern), compatibila cu zugraveala peretilor si tipul de mobilier.

Gresia in doua culori si in aranjamente asimetrice este vioaie si alunga monotonia. Culorile puternice se recomanda pentru locuintele moderne, indraznete, active. Combinatia alb/negru se foloseste pentru decorurile sobre si serioase. Modelele cu floricele si culori vesele sunt indicate familiilor tinere, pentru baile copiilor sau persoanelor nonconformiste. Culorile neutre sunt cele mai potrivite pentru situatiile in care schimbarea mobilierului sau a decorului se face mai des, ceea ce ajuta la evitarea crearii unor contraste intre gresie si restul amenajarii.

Pentru a se obtine o placare durabila si de calitate, este necesar ca gresia sa indeplineasca cateva caracteristici esentiale, dupa cum urmeaza: rezistenta la absorbtia apei, rezistenta mecanica (la loviri si greutati), rezistenta la agentii chimici. Toate aceste insusiri le poti afla de pe ambalajul produselor sau intreband direct consilierul de vanzari.

Tot pe ambalajul produselor ar trebui sa fie mentionate dimensiunile, grosimea, aspecte care te vor ajuta in calcularea cantitatii necesare de gresie.

Calitatea placilor

Este data de marimea-standard a modelului si calitatea glazurii (fata placii). Defectele de orice fel scad calitatea gresiei (marime necorespunzatoare, neconcordanta de culoare, lip surile de glazura sau micile modificari grafice).

S-au stabilit trei niveluri de calitate, cu urmatoarele conside rente:

– Calitatea intai garanteaza dimensiunile, culoarea si aspectul.
– Calitatea a doua garanteaza dimensiunile si aspectul.
– Calitatea a treia presupune alegerea doar in functie de aspect.

Rezistenta la uzura

Deosebit de important in alegerea placilor pentru pardoseli este rezistenta acestora la uzura (PEI). Se cunosc cinci categorii de uzura:

– PEI 1: sunt recomandate pentru incaperile in care se circula foarte putin (debara, garderoba).
– PEI 2:
sunt indicate pentru spatii cu trafic foarte redus sau redus (sali de baie, dormitoare, birouri).
– PEI 3:
se folosesc pentru zone cu trafic usor spre moderat (incaperi comune ale locuintei).
– PEI 4:
sunt indicate pentru spatii cu trafic mediu spre greu, cu deschidere spre exterior (in orice incapere a locuintei, mai ales in cele foarte solicitate).
– PEI 5:
se folosesc in locuri supuse unui trafic intens (birouri, restaurante, sali de asteptare, spitale)

Rezistenta la abraziune

Aceasta apare cand placile ceramice sunt supuse unui trafic intens si constant. Fenomenul consta in modificarea aspectului placii ceramice, care devine treptat opaca. Cel mai comun agent abraziv este considerat nisipul. Drept remediu se recomanda folosirea unor stergatoare inainte de a calca pe suprafetele glazurate.

Articole similare

Masa de bucatarie: o alegere inspirata

Elena Virlan

Cum alegem finisajele pentru locuinta

Ion Diamandi

Cele mai potrivite usi pentru locuinta ta

Elena Virlan

Lasă un comentariu