Image default
Legislatie Solutii Constructive

Piata imobiliara se pregateste de revolutie: locuintele ieftine si eficiente vor fi obligatorii, in urmatorii ani

Deja este clar: dezvoltatorii care vor sa ramana in afaceri, trebuie sa construiasca ceea ce clientii sunt dispusi sa cumpere. Proiecte concretizate sunt inca putine, dar tot mai multi investitori se acomodeaza cu aceasta perspectiva. Și cum dincolo de nevoia pietei exista si presiunea directivelor europene, este de asteptat ca, pana in 2020, piata sa fie inundata de asemenea constructii.

Romania anului 2020 trebuie sa fie verde. Este mandatoriu, o spune agenda EU 2020. Potrivit acestei politici, la care presedintele Basescu a subscris in mai multe randuri, este nevoie de schimbari urgente in domenii-cheie: cel minier, alimentar sau in petrochimie. tinand insa cont de faptul ca, in Romania, 38% dintre emisiile de dioxid de carbon sunt generate de cladirile vechi, schimbarile din domeniul imobiliar sunt, deja de ani buni, pe lista celor urgente. si totusi, abia am marcat pionieratul in construtii integral verzi, autosustenabile, care pot reduce pana aproape de zero cheltuielile cu intretinerea. Si, cel mai important, construite la un pret pe care si-l pot permite si clientii de Prima Casa.

„Problema este educatia, care lipseste din ecuatie, in acest moment. Constructorii, arhitectii si dezvoltatorii, in general, nu se pregatesc pentru aceasta evolutie. Ei considera ca momentul 2020 este inca departe, iar toata aceasta schimbare i-ar costa timp si bani, caci implica reeducarea cumparatorului final”, arata Andrew Prelea, CEO Ozone Homes.

Pionieratul a fost cel mai greu pas. Cu tehnologiile deja testate si implementate, urmatorul val de constructori va avea o munca mult mai usoara

Chiar si in aceste conditii, progresul de mentalitate se face simtit. Pana acum cati ani, chiar si conceptul de panouri solare era unul complet strain pietei. Acum, se vorbeste deja despre case, cladiri de birouri sau spatii industriale autosustenabile. Iar tehnologia verde, care evolueaza rapid in toata lumea, va livra si in Romania tehnici, materiale, produse si servicii la care nu ne-am gandit pana acum, mai repede decat ne asteptam.

„Cele mai performante cladiri de acum se vor transforma in fundatia pe care companiile de top vor construi cladiri care sunt atat estetice, cat si extrem de eficiente din punct de vedere energetic, dar si responsabile fata de mediu. Anticipez ca ritmul rapid in care va creste performanta in industria constructiilor la nivel local va fi o surpriza atat pentru Romania, cat si pentru comunitatea internationala”, arata Steven Borncamp, presedinte Romanian Green Building Council.

In 2020, criza economica va fi doar o amintire neplacuta, preturile vor creste, iar creditarea va fi din nou accesibila

Adaptarea la noul mediu de piata, precum si depasirea crizei economice, intr-un fel sau altul, vor da un caracter dinamic pietei imobiliare locale, in anul 2020. Lucrurile nu vor mai semana decat in linii mari cu ceea ce stim astazi.

„Piata imobiliara locala, in anul 2020, va fi cu certitudine vibranta, dupa o perioada atat de lunga de turbulente, recesiune si nesiguranta. Preturile, in 2020, vor fi cel putin dublu fata de azi. Asistam acum la un minim fara precedent in piata si vedem efectele a zece ani de boom in salarii si inflatie de proprietati. Chiar daca am asistat la taieri de salarii, in ultimii doi ani, costul locuintelor a scazut cu o viteza mult mai mare”, este de parere Andrew Prelea.

Romanii vor renunta la locuintele vechi, pe masura ce vor avea mai multe optiuni

Pe masura Europa si Romania, in particular, vor iesi din recesiune, odata ce increderea in piata va fi restabilita si, cel mai important, in momentul in care lichiditatea va reveni in sistemul bancar, Romania ar trebui sa se transforme intr-o destinatie preferata pentru investitiile straine directe. Acest lucru va stimula angajarile, deci va resuscita segmentul rezidential.

„Numarul proiectelor mari si mici va fi enorm, pe masura ce romanii isi vor da seama ca merita sa se inconjoare de cladiri frumoase, confortabile, sanatoase si functionale. De asemenea, va exista o paradigma generata de preturile mari ale energiei si neajunsurile cladirilor conventionale. Se va pune accent pe crearea unui spatiu functional, nu doar pe aspectul exterior. Noile cladiri vor fi performante, iar cele vechi – renovate, pentru a deveni economice. Cladirile vechi nu vor mai fi interesante, caci vor exista multe alternative mai bune pe piata”, anticipeaza Steven Borncamp.

Toate aceste planuri ar trebui sa se concretizeze, mai ales in perspectiva in care Romania inca are un deficit de peste un milion de locuinte. Iar in ritmul actual de constructie, va dura mai mult de 30 de ani pana cand va fi acoperita nevoia pietei.

Sursa: imopedia.ro

Articole similare

Tapet în baie: 10 idei spectaculoase

Sânziana Iaru

Rolul arhitectului

Dan Mazilu

Duralmond, finisaje moderne pentru pereti

Elena Turcu

Lasă un comentariu