Image default
Legislatie Solutii Constructive

Piata imobiliara inteleasa mai bine de clientii straini decat cei locali

Expatii sau investitorii straini sunt clientii preferati ai agentiilor imobiliare. Ei isi folosesc viziunea globala, simt ofertele si semneaza contractele in timp record pentru aceasta perioada, in timp ce clientii romani inca incearca marea cu degetul, cautand super-oferte si acolo unde nu sunt, dupa cum reiese din statisticiule agentiei imobiliare Vission House.

Clientii straini au pretentii, dar platesc pentru ele, pe cand cei romani au pretentii, dar nu au bani. Ei si-au injumatatit bugetele de achizitii pentru locuinte.

In acest sens statisticile Vision House arata ca in 2008 cu aceiasi bani cu care ar fi acceptat macar o bucatica mica din zone exclusiviste, ei cauta acum doar locuinte care intrunesc fiecare criteriu de pe o lista lunga de preferinte.

Pretul mic ii determina pe straini sa cumpere decat sainchirieze

De cealalta parte, strainii care muncesc sau investesc in Romania au decis ca preturile de pe piata sunt atat de mici incat in loc sa inchirieze locuinte in care sa stea, mai bine cumpara. “Multi dintre ei sunt in Romania de ani buni deja si inteleg cum merg lucrurile. Ei simt ca s-a atins deja un punct foarte de jos in privinta preturilor si aleg sa profite de oportunitate. Multi au decis sa cumpere in loc sastea in chirie. Astfel, peste alti cativa ani, cand vor pleaca din tara, vor vinde si vor face si un profit.”, spune Andrei Rusu, director Vission House.

Calculul strainilor este simplu: chiriile de lux au scazut cu cel mult 15-20% in ultimii ani, pe cand preturile de vanzare s-au injumatatit. Au existat chiar situatii in care chiriile nu au scazut deloc, cum ar fi in imobilele noi, care ofera toate facilitatile unei locuinte exclusiviste. “Apartamentele care satisfac pretentiile unui expat sau ale unui om de afaceri strain sunt destul de rare in ansamblurile rezidentiale noi. Ei cauta mai mult in zona de nord, apartamente, nu case. Majoritatea sunt familii cu un copil, si atunci se orienteaza spre 3 camere. Iar cele mai multe proiecte din Herastrau sunt finalizate si ocupate. Tocmai de aceea, proprietarii nu lasa la pret.”, continua Andrei Rusu, director Vission House.

Cat costa zonele de lux azi?

Oferte vanzare

 

2 camere Aviatorilor  80 mp – 125.000 euro

 

3 camere Primaverii 115 mp – 245.000 euro

 

4 camere Primaverii 185 mp – 420.000 euro 

 

Articole similare

Apartamentele comuniste au pret de vanzare peste valoarea reala

imopedia.ro

Prima Casa 4, inca in analiza BNR

RL online

Izolarea mansardei cu fibre de celuloza

Constantin Stefan

Lasă un comentariu