Image default
Amenajari Exterioare

Petunia

Petuniile sunt plante erbacee, cultivate ca anuale, familia Solanaceae si sunt clasificate in doua mari categorii: petunia grandiflora – hibrid cu flori mari, si petunia multiflora –hibrizi cu multe flori. 

Petuniile grandiflora au spatii mai mari intre frunzele dispuse pe tulpini, internoduri la distanta mai mare si au tendinta sa se raspandeasca pe sol. De asemeni au cea mai mare floare, aproape 13 cm. Petuniile multiflora sunt mai compacte si mai mici, produc mai multe flori, de un diametru intre 5 si 7 cm. Petuniile multiflora cresc mai usor si sunt mai rezistente la daunatori.

Au nevoie de mult soare si de aceea trebuie tinute in locuri luminoase si calduroase, in bataia razelor solare.

CULTIVARE de obicei in lunile aprilie si mai. Au nevoie de lumina, deci este preferabil sa le plantati in locuri insorite. Petuniile infloresc din iunie pana in septembrie.

Ca teren, este nevoie de un compost fertilizat amestecat cu nisip, un sol bogat in substante nutritive, motiv pentru care sunt recomandate ingrasamintele. Prefera soluri bogate in substante organice, in special gunoi de grajd la care se adauga putin nisip pentru ca apa sa treaca mai usor prin acest amestec (pamantul potrivit pentru plantarea petuniilor se poate achizitiona de la magazine de specialitate). Un sol asemanator muscatelor este indicat.

*UDARE* Ele au nevoie de umiditate, dar nu in exces. Petuniile se uda o data pe zi sau chiar o data la doua zile. Daca s-a observat ca pamantul este umed sau musteste de apa, nu este necesar ca petuniile sa mai fie udate in acea zi. Seara, petuniile pot fi stropite pe frunze si flori, pentru a-si mentine prospetimea.

Petuniile infloresc frumos si bogat atunci cand sunt cultivate pe terenuri insorite, afanate, permeabile si ingrasate.

In conditii de semiumbra, inflorirea este mai slaba. In general, petuniile cu flori mari sunt mai pretentioase la lumina si caldura. Pentru o ramificare mai buna si o inflorire abundenta se ciupesc varfurile lastarilor.

INTRETINERE: Ciupitul consta in indepartarea varfului plantei, atunci cand are inaltimea de 10-15 cm.
Atentie! Petunia are nevoie de fertilizari o data la 2-3 saptamini cu un ingrasamint bogat in azot.
In timpul vegetatiei, se recomanda sa se faca ingrasarea suplimentara de 1-2 ori, putandu-se folosi in acest scop o solutie nutritiva de gunoi de pasari (1 parte gunoi la 10 parti apa).
O data pe luna este indicata administararea unei doze de fier. Fertilizarea cu ingrasamant la un interval de 10 zile, va accentua frumusetea petuniei.
Daca plantele s-au depreciat, (ca urmare a unei udari neregulate sau a unor atacuri de boli si daunatori) pierzind frunzele de la baza tulpinii, care se ingalbenesc si se usuca, raman doar cu cateva flori si frunze in varful lastarilor, ele se pot reface cu putin ajutor.

BOLI & TRATAMENT

Fainarea – combateti cu Rubigan 0,03% sau Bavistin 10 WP 0,1%; fungicidele (Shavit-0,05 %, Systhane12 E-0,05%). Se fac 2 tratamente la interval de 7-12 zile.
Paianjenul – Nissorun 10 in concentratie de 0,03%; combate toate tipurile de paianjen. Neuron 500 EC 0,008%, Omite 57 E 0,1%
Musculita alba – Mospilan 20 SP 0,025%, Confldor 20 SL 0,075%.
Cercosporiza – Dithane M45, Topsin M 0,05%, Merpan 50. Se fac 2 tratamente la interval de 7-10 zile.
Puricii de frunze – Mospilan 20 SP, Fastac 10 EC.

Petunia cu flori negre . Planta a fost obtinuta nu prin inginerie genetica, ci prin metoda clasica a selectiei artificiale, incrucisand (prin polenizare artificiala) diferite soiuri de petunia cu flori de culoare violet – inchis.

sursa: avgardening.com

Articole similare

Home office in alb si negru

casamea.ro

Cum sa oferi gradinii un look urban

Elena Virlan

8 gradini cu design „impecabil”

Catalina Coca

Lasă un comentariu