Image default
Amenajare baie Practic

Perdeaua de dus: functiune, metode de prindere si ponturi!

Perdeaua de dus este un accesoriu pe care cei mai multi dintre noi il cumpara din pura necesitate si, deseori, optam pentru orice este la indemana sau care are un pret mai accesibil. Insa, la fel ca in orice camera, perdeaua poate schimba complet atmosfera incaperii. Trebuie doar sa faci alegerea potrivita!

Functiune, inainte de toate!

Perdeaua de dus este deosebit de utila daca nu ai in baie o cabina de dus. Ea nu permite patrunderea aburului in restul incaperii, esential daca ai decis sa nu finisezi toti peretii cu placi ceramice. In plus, ea ajuta la crearea unui microclimat in zona cazii, astfel incat sa se mentina o temperatura confortabila in timpul dusului. Iar daca obisnuiesti sa stropesti mult in jurul tau, o perdea de dus este metoda prin care sa nu umpli pardoseala baii cu apa. Despre asigurarea intimitatii aproape ca nu mai este cazul sa vorbim, fiind foarte necesara mai ales daca ai o singura baie intr-o casa cu o familie numeroasa.

Perdeaua de dus poate sa aiba si un rol estetic, asigurand o pata de culoare necesara sau un imprimeu inedit care poate fi schimbat usor in functie de sezon si tendinte. In cazul in care ai o baie mare si simti nevoia unei zonificari functionale, perdeaua este o metoda ieftina de a rezolva problema in doi pasi si trei miscari.

Tipuri de prindere

Metodele de prindere si montaj pentru perdelele de dus sunt la fel de versatile ca cele pentru draperii. Cel mai des se utilizeaza o bara metalica care constituie suportul pentru perdea. Pe aceasta pot fi prinse inele metalice sau din plastic, clipsuri magnetice, carlige si asa mai departe. In functie de accesoriile de prindere, vei avea nevoie de perdea cu gauri la partea superioara sau poti alege un material intreg, fara taieturi la partea superioara. Daca optezi pentru sistemul cu gauri, ai grija ca acestea sa fie bordate cu metal sau plastic pentru a avea o durata mai lunga de viata. In cazul in care iti doresti o perdea mai pretioasa, care sa semene cu draperia din living, renunta la sistemul cu inele si opteaza pentru sistemul cu „buzunare”, cel in care materialul perdelei imbraca bara.

Mai putin utilizat, dar la fel de practic, este sistemul cu sina, similar celui utilizat pentru jaluzelele fixe, tip panou. In cazul in care vrei sa ai optiunea de a nu lasa perdeaua de dus la vedere atunci cand nu este cazul, mai ai la dispozitie o varianta: storuri care se ruleaza la partea superioara.

Ponturi

Alege tipul de prindere in functie de modul in care sunt finisati peretii si de spatiul pe care il ai la dispozitie. Pentru a pastra deschisa optiunea de a renunta la perdeaua de dus in viitor, nu monta o bara fixa pe peretii placati cu finisaj ceramic. Alege o portiune acoperita cu vopsea, care poate fi reparata usor, sau un sistem de montaj cu prindere pe tavan.

Daca alegi accesorii metalice, opteaza pentru otelul inoxidabil. Altfel va fi nevoie sa le schimbi mai frecvent, deoarece vor rugini din cauza aburului si nivelului de umezeala. Insa si inoxul are dezavantaje: se pateaza usor!

Sursa foto: www.design-homes.ru

Articole similare

Trucuri pentru aranjarea mesei

casamea.ro

Textile de vara in living

Mariela Vanu

9 lucruri de ştiut înainte de a cumpăra casa de vacanţă

Simona Popa

Lasă un comentariu