Avem nevoie de o autorizatie de constructie atunci cand vrem sa construim un gard? Aceasta este intrebarea pe care toata lumea si-o pune atunci cand vrea sa-si faca un gard care sa delimiteze curtea sa de a vecinului sau atunci cand vrea sa-si faca un gard in propria curte. Bineinteles, constructia gardului este cu atat mai dificila cu cat materialele din care este facut sunt mai complexe. 

Constructia unui gard pentru gospodaria ta este necesara ori de cate ori se face o modificare a terenului sau atunci cand gardul vechi este mult prea uzat. Bineinteles, putem face un gard din lemn, din metal sau din plasa, dar tot ramane intrebarea daca avem nevoie de autorizatie de constructie. 

Ce trebuie sa stii de la bun inceput este ca vei avea nevoie de o autorizatie de constructie. De altfel, legislatia romaneasca prevede obtinerea unei autorizatii de constructie indiferent daca gardul are sau nu fundatie, dar acest lucru depinde de materialul folosit.

Orice imprejmuire, din orice material, cu exceptia celei naturale sau a gardurilor formate din panouri mobile, are nevoie in prealabil de o autorizatie de constructie pe care trebuie sa o obtii de la primarie.

Un prim criteriu dupa care trebuie sa te ghidezi cand construiesti un gard este materialul din care il vei confectiona. De materialul folosit depinde atat rezistenta in timp, cat si bugetul necesar pentru aceasta constructie, dar si amenajarea ulterioara a curtii. Daca in timpul constructiei ai avut cel mai probabil garduri din plasa sudata, odata finalizata constructia, e cazul sa treci la varianta finala si mai rezistenta.

Mai jos vei descoperi care sunt materialele cele mai folosite pentru constructia gardurilor, precum si cateva imagini cu fiecare in parte:

Nu cumva aceasta este o lucrare pe care o putem face cand dorim, cum dorim?

Am auzit de multe ori acest lucru: „mi-am cumparat un teren, acum ma duc si fac gardul, ca sa fiu sigur ca mi-am delimitat proprietatea, apoi ma gandesc ce casa imi ridic”. Este evident ca oamenii care spun asta se gandesc ca, in ceea ce priveste gardul, importanta este doar pozitionarea lui conform cadastrului, restul- cum arata, cat de inalt e, daca e „cu lei” sau, dimpotriva, de tip „cazemata”-, aceasta e la latitudinea proprietarului.

Ei bine, nu e deloc asa. Pe scurt: pentru construirea unui gard este nevoie de autorizatie de construire.

Legea care prevede aceasta  obligativitate este Legea nr.50/1991. Art 3- (1) litera d)  e acesta:

Constructiile civile, industriale, agricole, cele pentru sustinerea instalatiilor (…) se pot realiza numai cu respectarea autorizatiei de construire, precum si a reglementarilor privind proiectarea si executarea constructiilor, pentru: imprejmuiri (…).

Dupa cum vedeti, legea vorbeste de anumite reglementari privind proiectarea si executarea, dar nu ofera informatii ceva mai precise, in privinta gardurilor. Lucrul este de inteles, caci nu prea se poate stabili la nivel national cum sa arate gardul nu stiu carei ogrezi dintr-un sat oarecare… Astfel de lucruri se reglementeaza local, prin decizii ale autoritatilor locale. Acestea vor preciza inaltimea minima sau maxima a gardurilor, gradul lor de opacitate, materialul din care sunt facute etc.

Mai trebuie sa stiti ca, daca doriti sa inaltati un gard deja existent, pentru acest lucru nu va este necesara autorizatia de construire. Cu conditia, evident, sa continuati in felul in care ati inceput gardul.

Desigur, e greu de presupus ca vreun inspector va veni,  din proprie initiativa, sa verifice daca v-ati construit un gard conform legii. Totusi, macar pentru a fi pregatiti in eventualiatea unei reclamatii facute de vecin, parca n-ar fi rau sa respectati legea- daca sunteti prins „vinovat”, riscati si amenda, si demolarea gardului.

Related posts

Clasic, rustic sau avangardist – tu cum ti-ai dori sa-ti amenajezi curtea?

Adina Meyers

4 ustensile ideale pentru pasionaţii de proiecte DIY

Adina Meyers

Avantajele unei case din lemn

Adina Meyers