Image default
Legislatie Solutii Constructive

Pe timp de criza, ratele romanilor au crescut cu zeci de procente

In afara faptului ca veniturile multora s-au diminuat, multi au ramas chiar si fara loc de munca, bancile au si scumpit multe dintre produsele deja contractate. Asa se face ca o buna parte din clientii bancari a simtit cresterea ratelor lunare cu pana la 20%, in trei ani.

Vremurile grele sunt resimțite și de banci, iar empatia cu dificultatile clientilor nu este deloc profitabila. Acesta pare sa fie motto-ul dupa care s-au ghidat institutiile financiare, in ultimii trei ani. Pentru a evita un colaps al sistemului bancar, acestea au fost nevoite sa scumpeasca permanent creditele, chiar daca era vorba de credite contractate in anii anteriori. Potrivit unei statistici intocmite de Ziarul Financiar, ratele au crescut cu pana la 20%.

· Astfel, 55% dintre respondenti au afirmat ca rata la credit s-a majorat cu peste 10%, in ultimii trei ani

· Peste 36% dintre cei 1.377 de respondenti spun ca, de fapt, rata le-a crescut cu mai mult de 20%, in perioada de criza

Scumpirea produselor bancare, cumulata cu problemele individuale, i-a adus pe multi dintre clienti in incapacitate de a-si plati ratele. Totusi, bancile nu si-au permis nici sa piarda un numar atat de mare de clienti, motiv pentru care au fost deschise la strategii de salvare ale clientilor. Reesalonarea datoriilor sau pasuirea pe termen determinat a datornicilor sunt doar doua dintre solutiile aplicate.

Ieftinirile s-au simtit abia in ultima luna a anului trecut

Spre sfarsitul lui 2011 insa, BNR a inceput sa preseze bancile sa isi modifice conditiile, in asa fel incat creditarea sa devina mai accesibila pentru client. Totusi, oficialii Bancii Nationale au fost clari inca de la inceput: nu va mai fi permisa niciodata o creditare atat de facila precum cea de dinaintea anilor de criza. Totusi, prin relaxarea politicii monetare s-a obtinut o ieftinire a creditelor in decembrie fata de lunile anterioare. Desigur, ieftinirea surprinzatoare a creditelor din ultima luna a anului trecut se datoreaza si scaderii dobanzilor pe piata interbancara, care s-au redus constant in ultimele luni, pe fondul lichiditatii abundente din piata. Bancherii renunta cu greu la marjele de castig aplicate peste indicatorii pietei monetare (Robor sau Euribor), mai ales ca platesc mai mult pentru a atrage resurse de la clienti. Dar dobanzile sunt inca peste nivelul de la sfarsitul lui 2010, ceea ce arata ca miscarea bancii centrale se transmite greu in piata.

· Dobanda medie anuala la creditele in lei pentru populatie ajungea la 12,7% la sfarsitul lunii decembrie, fiind cu 0,2 puncte procentuale sub nivelul din luna anterioara, arata datele BNR

· Totusi, fata de aceeasi perioada din 2010, clientii trebuie sa plateasca o dobanda mai mare cu un punct procentual.

Sursa articol: imopedia.ro

Articole similare

Cosuri de fum ceramice si din inox – Solutii profesionale de la Seminee Expert

comunicat de presa

Cum poti refolosi apa menajera?

Simona Popa

Jgheaburi si burlane

RL online

Lasă un comentariu