Image default
Echipamente si materiale de constructii Solutii Constructive

Pavajele pentru alei

Aleile, in ciuda faptului ca par doar niste detalii secundare in gradina, au totusi o mare importanta estetica. Este absolut necesar ca ele sa fie gandite de peisagistul care s-a ocupat de amenajarea gradinii. Motivul? Intre poteca si stilul gradinii trebuie sa fie o deplina armonie. De exemplu, anumite stiluri de amenajare reclama un pavaj din piatra naturala (cubica, lespezi etc.), altele merg foarte bine cu un pavaj din prefabricate de ciment, dar sunt si cazuri cand un pietris fin este mai potrivit decat orice altceva. Daca ne rezumam la pavaj, acesta trebuie sa indeplineasca mai multe criterii.

Unul ar fi ca pavajul sa aiba o frumusete de sine statatoare, dar sa nu devina eroul principal al gradinii, mutand atentia asupra lui, in detrimentul plantelor. Asa s-ar intampla daca pavajul, de pilda, ar fi in culori sau modele izbitoare. Cu greu iti mai arde sa te uiti si la altceva, daca aleea pe care mergi e alcatuita din romburi galbene si rosii.

Al doilea criteriu ar fi rezistenta in timp. Cu cat pavajul este mai durabil, cu atat mai bine. Din acest punct de vedere, evident ca materialele naturale sunt preferatele gradinarilor. In conditii normale de folosire, granitul, bazaltul sau gresia sunt, raportate la viata unui om, ca si vesnice.

Al treilea criteriu poate fi siguranta in exploatare. Astfel, pavajul nu trebuie in niciun caz sa fie alunecos. Aceasta calitate este la fel de importanta vara, cand udati gradina si apa ar putea ajunge pe pavaj, cat si iarna, cand apa rezultata din zapada ar putea transforma pavajul intr-un alunecus improvizat. Pe de alta parte, pavajul nu trebuie sa contina spatii neregulate intre placi, daca aleea pe care este pus urmeaza sa fie intretinuta constant prin maturare, deszapezire etc. Astfel ca, desi este in mod cert frumoasa, o alee rustica trebuie construita, daca tineti la acest stil, undeva in interiorul gradinii, si nu in preajma casei. Observatia aceasta este cu atat mai importanta cu cat aveti copii de varsta frageda, al caror mers este nesigur si care se pot impiedica foarte lesne in eventualele asperitati ale pietrelor. In privinta montarii pavajului, lucrurile sunt relativ simple.

Cei mai multi dintre vanzatorii de pavaje ofera si montare, si este bine sa mergeti pe mana acestor echipe, deoarece au o experienta bogata si veti avea garantia unui lucru bine facut. Oricum ar fi, montarea contine urmatoarele etape: Mai intai se marcheaza marginile zonei ce urmeaza a fi pavata. Apoi se decoperteaza solul pe o adancime de 10-30 cm, iar pe fundul acestui spatiu se pune pietris, care apoi se compacteaza. Deasupra pietrisului se pune stratul de egalizare care, in functie de tipul de pavaj, poate fi nisip simplu sau sapa de beton. Pavajul se monteaza incepand dintr-un capat al aleii, iar planeitatea se obtine prin lovirea pietrelor cu un ciocan din cauciuc. Pentru ca pavajul sa ramana exact asa cum a fost montat, el este strans intre borduri, de cele mai multe ori prefabricate din beton.

Articole similare

Cum poti sa scazi costurile de incalzire

Elena Virlan

Proiect de casă cu mansardă: suprafața utilă 130.56 mp

Sânziana Iaru

Metode de izolare a peretilor din gips-carton

RL online

Lasă un comentariu