Image default
Calatorii LifeStyle

Patria unor monstri sacri

Si, gandindu-ma la perfectiunea operei mozartiene inteleg de ce unii muzicieni isi pun problema asa. Cand tinzi spre ideal il iei reper pe Mozart si fara sa vrei si este realmente greu de depasit. Iar in galeria monstrilor sacri austrieci, Wolfgang Amadeus Mozart e insotit de alte nume mari si grele: Johann Strauss Sr., Johann Strauss Jr. (tata si fiu), Joseph Hayden sau Gustav Mahler, ca sa-i enumar doar pe cei mai cunoscuti. La Viena s-a format, a compus, a atins recunoasterea artistica si a murit si Ludvig van Beethoven. Acesta, nascut la Bonn, in Germania, a venit la Viena inca din adolescenta sa ia lectii de muzica, posibil chiar de la Mozart, iar mai tarziu de la rivalul declarat al acestuia, Salieri.

Pe scurt, Viena a reusit sa adune o colectie fantastica de nume de neegalat in istoria si cultura muzicala a tuturor timpurilor. Dar nu doar atat. Austria a dat mari fizicieni: Ludwig Boltzmann si Erwin Schrödinger.

De numele lui Boltzmann sunt legate spre exemplu: constanta lui Boltzmann, teorema H, legea Stefan – Boltzmann, dar si, in acea vreme, lupta pentru recunoasterea existentei unor particule mici (azi nedisputate si arhicunoscute) cum sunt atomul si molecula.

Tot in Austria s-au nascut filozofii Ludwig Wittgenstein si Kurt Goedel. In cazul Wittgenstein (evreu la origine desi a negat asta o buna parte din viata) putem aminti o coincidenta stranie si nefasta: este nascut la doar 6 zile diferenta de Adolf Hitler (n. 20 aprilie 1889, Braunau am Inn, Austria) si este foarte posibil ca intre anii 1904 – 1905 sa fi fost coleg de scoala cu acesta. De la Wittgenstein ne-a ramas Tractatus Logico-Philosophicus, lucrare ambitioa sa care si-a propus sa identifice relatia dintre limba si realitate si sa defineasca limitele stiintei.

Este recunoscuta ca una dintre cele mai importante lucrari filozofice ale seco lului XX.

Psihanalistul Sigmund Freud – cel care ne-a schimbat pentru totdeauna felul de a privi viata noastra interioara s-a nascut intr-un mic orasel care in anul 1856 facea parte din imperiul Austro-Ungar (iar azi face parte din Republica Ceha).

Deoarece a urmat cursurile unei universitati din Viena si a trait acolo pana in 1938 cand s-a refugiat la Londra din cauza persecutiilor naziste (era evreu), il asociem si pe el intr-un fel culturii austriece. Viena e locul unde si-a deschis primul cabinet de psihiatrie si si-a inceput cariera celebra lui canapea ce populeaza inca cabinetele multor psihologi si psihanalisti. Austrieci sunt si poetul Peter Rosegger si pictorul Gustav Klimt.

Mari juristi precum Rudolf von Ihering, Hans Kelsen s.a. au facut celebra scoala vieneza de drept, in special in domeniul dreptului public si dreptului international. In domeniul economiei, austrieci de seama au fost Friedrich von Hayek, Karl Popper, si Joseph Alois Schumpeter.

Nu cred ca pot incheia aceasta lista lunga de nume mari fara sa amintesc de unul dintre cei mai celebri austrieci contemporani care a ajuns foarte departe de satul unde s-a nascut (Thal, in apropiere de Graz): Arnold Alois Schwarzenegger. Fostul campion de culturism, star al filmelor de actiune holywoodiene, actual guvernator al statului California, Schwarzenegger este un nume sinonim cu succesul, fie el financiar, social, personal sau politic. Si-a cladit cariera neuitand niciodata de unde a plecat, nici cine este, dar nici ceea ce poate deveni prin tenacitate, seriozitate si foarte multa munca. Calitati care definesc in buna parte, felul de-a fi, de-a gandi si de-a actiona al poporului austriac.

Bine de stiut!

Pe lista patrimoniului mondial UNESCO sunt incluse urmatoarele obiective din Austria:

Centrul istoric al orasului Salzburg (1996), Palatul si Grădinile Schönbrunn din Viena (1996), Peisajul cultural Hallstatt-Dachstein din provincia Salzkammergut (1997), Linia ferata din Semmering (1998), Centrul vechi istoric din Graz (1999), Peisajul cultural din Wachau (2000), Centrul vechi istoric din Viena (2001), Peisajul cultural-natural din zona lacului Neusiedlersee (2001)

Articole similare

Afla daca poti adormi sau nu cu lentilele de contact cu utilizare extinsa reutilizabile

comunicat de presa

Clujul e pregatit pentru Roxette

comunicat de presa

Bosch intra pe piata sistemelor de securitate din Republica Moldova

revista de Unelte si Echipamente

Lasă un comentariu